Dessert

Glögg finner många användningar i den vintriga matlagningen

Ångande, söt glögg värmer fint i köld och yrväder, som sådana eller som blandvirke i olika drycker.

Tack varse sin aromatiska kryddighet finner glögg många användningar i den vintriga matlagningen. Den kan användas till exempel i marinader för att möra och aromatisera kött.

Glögg sätter en intressant prägel på vintriga såsbaser och gryträtter samt på kryddlag för sill- och strömmingsrätter.

Hur länge kan glögg förvaras?

Glögg håller sig från ett till två år i oöppnad flaska, förutsatt att den förvaras på ett mörkt ställe i en jämn, sval temperatur. Ju högre alkohol- och sockerhalten är, desto bättre tål glöggen förvaring. Om flaskan har öppnats kommer vinet i kontakt med luft och börjar sakta förändras. Som ett allmänt råd kan man säga att vinglögg bör drickas inom en vecka.

Etiketten 1/2011

Text: Anu Piippo
Foto: iStockphoto