Dessert

Bärscones till brunch

Scones eller tebröd är verkliga stundens barn: de smakar bäst som nygräddade. Med samma grundrecept kan du baka både salta cheddar-timjanscones och bärigt söta bröd. Bjud den ena eller bägge varianter på din brunch.

I stället för bär kan du baka in granatäppelfrön, torkad frukt eller chokladbitar i sconesen.

Till de salta bröden kan man med fördel servera ett mousserande vin från England. Dagens engelska mousserande viner är av mycket hög kvalitet och nästan lika populära som champagne. Den som vill slå på stort kan servera en bärig och frisk roséchampagne till de söta sconesen.

Bärscones

12 portioner

Ingredienser

4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
0,75 dl socker
50 g kallt smör
2 dl visp- eller matgrädde
ca 1,5 dl bär, t.ex. amerikanska blåbär (”buskblåbär”) eller frysta inhemska hallon
1 ägg till penslingen
Till serveringen: vispgrädde

Tillredning

1. Slå på ugnen (+200 °C). Rör ihop de torra ingredienserna. Tillför kallt tärnat smör. Slå i grädden och bären. Rör snabbt ihop blandningen för att undvika klumpbildning.

2. Forma två runda ”bollar” på ett mjölat bakplåtspapper. Skär ut trianglar ur degen med en degskärare, men låt bitarna sitta fast i varandra.

3. Pensla degen med vispat ägg.

4. Grädda ca 20 minuter i ugnen. Kontrollera gräddningen efter ca 15 minuter. Sconesen är färdiga när bottnen är fast och vackert brun.

5. Servera sconesen ugnsvarma med vispgrädde och eventuellt sylt.

Tips: Bären kan ersättas med t.ex. granatäppelkärnor, torkad frukt eller chokladbitar.

Text Sanna Kekäläinen
Foto Reetta Pasanen
Dryckesförslag Taina Vilkuna

Publikation: Etiketten 1/2015
Bärscones
Tillagningstid: 30–60 min

Maträtt: Efterrätt
Vegetarisk


Scones eller tebröd är behändiga att baka och smakar bäst som nygräddade.

Dryckesförslag:

Den som vill slå på stort kan servera en bärig och frisk roséchampagne till de söta sconesen.