Dessert

Smaksätt glögg

En mugg het glögg värmer skönt när kylan tränger genom märg och ben. Drickfärdig glögg, glöggkoncentrat, saftglögg...glögg finns i många olika former. Du kan dessutom krydda varma drycker själv.

Redan de gamla romarna smaksatte sitt vin. Vinet höll sig inte så bra i amfororna och för att förbättra smaken tillsatte man olika slags kryddor. Traditionen att värma upp vin härstammar från 1600-talets Tyskland. I Finland är seden att dricka glögg relativt ung. Den kom hit i början av 1900-talet, några årtionden efter att den fått fotfäste i Sverige. Men det var först omkring 1960 som seden att dricka glögg vid jultid tog fart på allvar.

Ordet glögg kommer från verbet glödga, som betyder hetta upp till glödande tillstånd. När svenskarna förr i tiden gjorde glögg dränkte de in en sockertopp i brännvin och ställde den på ett galler ovanför en gryta. Sedan satte de eld på sockret och lät det smälta ner i kryddat vin. Därav namnet glödgat vin som sedan förkortades till glögg.

Glögg, Glühwein, mulled wine och vin chaud är i princip samma sak – uppvärmt kryddat vin. Däremot serveras de på ett annat sätt än hos oss. Tyskt Glühwein, engelskt mulled wine och franskt vin chaud dricks utan russin och mandel. Dessutom innehåller de alltid alkohol i motsats till våra alkoholfria glöggvarianter.

 Så här smaksätter du glögg

Allra enklast att smaksätta en het dryck för att komma i julstämning är att köpa en färdig förpackning glöggkryddor som finns i butikens kryddhylla. Gör som det står i bruksanvisningen.

Om du vill sätta din egen prägel på glöggen kan du prova dig fram med olika slags kryddor i lämpliga proportioner.

  • Bland annat ingefära, kanel, fänkålsfrön och vanilj lämpar sig för smaksättning av ljus glögg.
  • Till mörk glögg kan du välja kanel, nejlika, kardemumma, stjärnanis och en nypa kryddpeppar.
  • Du kan lägga en hel kanelstång och vaniljstång i glöggen. Lyft upp stängerna efter en stund och spola av dem hastigt. Därefter kan de användas ytterligare en eller två gånger.

Ett annat sätt att få en "hemgjord" glögg är att koka en stor sats kryddlag efter receptet nedan. Häll över lagen i ett kärl som kan förslutas, till exempel en glasflaska eller glasburk och ställ kärlet i kylskåpet. Kryddlagen går att använda i minst ett par veckor. Med färdig kryddlag i kylen åstadkommer du snabbt en glögg av vin, saft, must eller juice om du får oväntat främmande.

Mät upp en del kryddlag och 4–5 delar vin, äppelmust eller saft.

Kryddlag till röd glögg

  • 8 dl vatten
  • 3 kanelstänger
  • 30 hela kryddnejlikor
  • (2 stjärnanisar)
  • 5 hela kryddpepparkorn
  • 2–3 msk kardemummafrön
  • 1 dl russin
  • 2 dl farinsocker
  1. Mät upp ingredienserna i en kastrull och koka på svag värme under lock i cirka 30 minuter.
  2. Sila och låt svalna. Häll över i ett kärl med lock och ställ i kylskåp.

Kryddlag till vit glögg

  • 8 dl vatten
  • 2 kanelstänger
  • en vaniljstång
  • 2 cm färsk ingefära
  • 2 msk kardemummafrön
  • 2 dl (rör)socker
  1. Mät upp vatten i en kastrull.
  2. Klyv vaniljstången på längden och skrapa ner vaniljfröna, om du så vill. Lägg ner övriga ingredienser.
  3. Koka på svag värme under lock i cirka 30 minuter.
  4. Sila och låt svalna. Häll över i ett kärl med lock och ställ i kylskåp.

Vintoddy

  • 8 portioner
  • 1 dl vatten
  • 2–3 msk honung
  • en kanelstång
  • 5 hela kryddnejlikor
  • 0,75 l torrt vitt vin eller medelfylligt rött vin
  • saften av en apelsin
  • saften av en halv citron
  1. Mät upp vatten i en liten kastrull. Låt koka upp. Tillsätt honung och kryddor. Rör om och låg sjuda under lock i cirka tio minuter.
  2. Sila över kryddlagen i en rymligare kastrull. Tillsätt vin. Hetta försiktigt upp blandningen. Obs! Den får inte koka. Alkohol avdunstar vid drygt 70 grader.
  3. Blanda i saften av apelsinen och citronen. Låt alltsammans sjuda upp om så behövs.
  4. Häll upp glöggen i glas och servera.

Text: Marita Suontausta
Bild: iStockphoto