Förrätt

Gomsmekande purésoppa

Kan man koka soppa på en spik? Nej, inte riktigt, men låt oss höja bägaren för lättlagad och läcker purésoppa. Varför inte uppmärksamma festsäsongen med en krispig, matig eller sammetslen soppa?  

Purésoppor är lätta att tillreda och de lämpar sig i allmänhet som både förrätt och varmrätt. Soppan kan smaksättas med nästan vad som helst.     

Varför inte kröna anrättningen med ett spännande öga? Färska örter, kryddolja och andra små tillbehör sätter piff på och pryder purésoppan. En dryck som rimmar med soppans smaker förhöjer måltidsupplevelsen. 

Vårt första recept gäller fänkålssoppa med laxbåt. Den tärnade laxen läggs på en brödskiva som får flyta på den fylliga purésoppan, som utöver fänkål innehåller potatis, lök och selleri. Anrättningen renderar dig garanterat berömmande ord i bästa Master Chef-stil.  

Grön sparris lämpar sig också utmärkt som ingrediens i purésoppa. Soppans eleganta smak kan förhöjas med en skvätt vitt vin och lätt vispad grädde. Den som vill ha lite mer substans kan dryga ut soppan med riven och stekt parmesanost och/eller parmaskinka.   

Vår tredje purésoppa, spansk gazpacho, är en kall klassiker som innehåller vinäger, chili, paprika och bröd. De rostade ingredienserna ger behagligt tuggmotstånd och angenäm smak. 

Text Helena Saine-Laitinen
Foto Roope Permanto