Förrätt

Soliga libanesiska mezerätter

I Libanon startar måltiden från mezebordet. Läckra pastor, sallader och oliver som avnjuts med bröd fyller magen både som förrätt eller som en hel måltid. De här mezerecepten lämpar sig också för vegetarisk meny.

Tre goda pastor

Tillred tre olika såser till ditt buffébord eller välj din egen favorit: hummus av kikärter, yoghurtdipp med gurka och mynta – en släkting till tzatzikin och baba ganouj av aubergine.

 
Hummus
4 portioner

3 vitlöksklyftor
1 burk (400 g) kokta kikärter
3 msk citronsaft
1 msk tahini
1 tsk flytande honung
1 dryg dl olivolja
salt, mald svartpeppar, en nypa paprikapulver
1 msk finskuren färsk bladpersilja
Till serveringen: olivolja, rostade pinjenötter, pitabröd

1. Skala och finfördela vitlöken. Skölj kikärterna. Slå kikärterna, vitlöken, citronsaften, honungen och tahinin i en skål.
2. Mixa blandningen till en grov pasta med en stavmixer. Slå i olivoljan, kryddorna och persiljan.
3. Lägg pastan i en serveringsskål. Gör en grop mitt i pastan och fyll den med olivolja. Toppa med pinjenötter. Servera med pitabröd. Hummusen håller cirka tre dagar i kylskåp (i plastfolie).


Yoghurtdipp med gurka och mynta
4 portioner

1 vitlöksklyfta
0,5 liten gurka
2 dl tjock grekisk eller turkisk yoghurt
0,5 tsk flingsalt, t.ex. Maldon
0,25 tsk svartpeppar mald i pepparkvarn
0,5 dl finskuren färsk mynta

1. Skala och finfördela vitlöken. Tärna gurkan i små bitar.
2. Blanda ihop ingredienserna och låt dippen dra minst en halvtimme i svalt utrymme.


Baba ganouj m.a.o. aubergineröra
4–6 portioner

2 medelstora auberginer
cirka 3 msk olivolja
2 skalade vitlöksklyftor
3 msk tahini
1 msk citronsaft
1 tsk flingsalt, t.ex. Maldon
0,5 tsk svartpeppar mald i pepparkvarn
0,5 tsk torkad mynta

1. Skölj auberginerna. Stek dem i förvärmd ugn (225 grader) ca 40 min. Vänd auberginerna under stekningen. Ytan får mörkna eftersom det ger pastan rökt smak.
2. Låt auberginerna svalna ca 10 min. Skär dem i bitar och lägg dem i en skål tillsammans med vitlöken och olivoljan. Mixa blandningen till en pasta.
3. Krydda pastan med tahini, citronsaft, salt och peppar. Lägg röran i en serveringsskål och toppa med torkad mynta.

Text Sanna Kekäläinen
Foto Reetta Pasanen