Tilltugg

Äntligen sparris!

Säsongen för den svårodlade men läckra Asparagus officinalis börjar tidigt på våren och fortgår fram till midsommar. Merparten av den sparris som landar på våra bord kommer från Mellaneuropa.

Bland annat tyskarna sätter värde på vårens spröda läckerhet. I den lilla staden Beelitz ordnas varje år en sparrisfestival som bjuder deltagarna på underbara smaker, val av sparrisdrottning och sparrisdans. Den som vill veta mer om läckerheten och dess hemligheter kan besöka stadens Spargelmuseum.

Våra ”meppar” berömmer sparrisfesten i Strasbourg, som bjuder besökarna på läcker sparris med griskött och alsassikt vin. Fransmännen började odla sparris på 1500-talet, men delikatessen har betydligt längre anor än så. Växten odlades redan för 5 000 år sedan i det forntida Egypten och romarna hade speciella fartyg som fraktade sparris till de kulinariskt lagda kejsarna.

Faraonerna och romarna var nog ovetande om sparrisens goda näringsvärde. Läckerheten innehåller kalium, vitaminer, fibrer och en god portion folsyra. Den fett- och kolesterolfria sparrisen har dessutom mycket lågt energivärde, vilket applåderas av viktväktare runt om i världen.

Sparrisen är vit eller grön. Den vita sparrisen växer under jorden, medan den gröna sparrisen växer ovanför marken. När toppen på den vita sparrisen tränger fram ur marken får den en lila ton.

Mellaneuropéerna förhåller sig till sparris som finländarna till färskpotatis. När läckerheten äntligen kommer vill man ha den omgående. Det är en sann glädje att tillreda, servera och äta färsk sparris. Varför inte ta exempel av mellaneuropéerna och ordna sparrisfest?

Text Tarja Västilä
Foto Thinkstock

Artikeln publicerades i Etiketten 2/2014

Sparrisen är en mångsidigt användbar grönsak som man kan tillreda på olika sätt. Välj din favorit i Etikettens receptarkiv! 

I sallader:
Sallad på sparris, gurka och melon
Vårsallad

Som fyllning i smörgåsar:
Sandwichar med getost och sparris

I pajer – en snabbversion:
Sparris i smördegsspiral

Hitta flera sparrisrecept genom att skriva in sökordet ”sparris” i fältet upptill på webbsidan.