Tilltugg

Dressingen kröner salladen

God dressing är den lilla extra knorren på en läcker sallad. Dressingens uppgift är att komplettera och framhäva salladens smaker.   

Många sallader bjuder på en kulinarisk upplevelse bestående av intressanta smaker i kombination med olika konsistenser. Ingredienserna kan vara mjuka, frasiga och pastalika och de får gärna erbjuda ett visst tuggmotstånd (al dente). Färska och fräscha ingredienser tarvar i allmänhet ingen egentlig dressing, men en skvätt olja gör alla sallader saftigare. Många salladsälskare nöjer sig med jungfruolja av hög kvalitet och en nypa salt.  

En enkel men god dressing kan göras på olja, vinäger eller citronsaft och svartpeppar. Vinägern (citronsaften) och svartpepparn sätter piff på salladen medan oljan tillför angenäm fyllighet.   

Vinäger, olja och kryddor

Vinägerdressing innehåller i allmänhet en del vinäger och tre delar olja, men förhållandet kan naturligtvis anpassas till den egna smaken. Vid behov kan dressingen spädas ut med vatten. En liten mängd socker eller honung ger dressingen angenäm sötma och den som tilltalas av fruktiga smaker kan tillsätta en skvätt bär- eller fruktsaft.

Valet av olja och vinäger inverkar på smaken: Olivoljan kan ersättas med till exempel rybs- eller nötolja och vitvinsvinägern kan bytas ut mot bland annat balsam-, rödvins-, hallon- och champangevinäger. Dressingen kan användas som sådan eller kryddas med exempelvis vitlök, soja och peppar.  

En salladsdressing kan med fördel smaksättas med olika kryddor så som basilika, mynta, timjan, dill, persilja och salvia. I senapsdressing rekommenderas Dijonsenap i stället för vanlig senap.  

Dressing är en färskvara: Genom att endast tillreda den mängd dressing som behövs, det vill säga två till tre matskedar per portion, försäkrar man sig om att den är frisk och fräsch. Dressing gjord på senap och olja håller sig fräsch ett par veckor i kylskåp om den förvaras i försluten förpackning.

Text och foto: Pirkko Koivu

Publicerad i etiketten.fi 6/2016