Tilltugg

Lyckas med sparrisen

Det är relativt lätt att tillreda sparris om man behärskar tekniken. Valet av sparrissort och tillbehör handlar i stor utsträckning om smak och tycke. Smörj kråset och njut!                    

Sparrisen är en liljeväxt som finns som grön och vit. Grön sparris växer ovanför marken, medan vit sparris växer under jord. Grön sparris har högre näringsinnehåll än vit.  

Sparrisens milda och eleganta smak tilltalar läckergommar. Läckerheten bör förvaras i kylskåp inlindad i en fuktig handduk eller i fuktigt hushållspapper. Sparrisen bör tillredas och avnjutas inom ett par dagar räknat från inköpstidpunkten.  

Kokning av sparris

  1. Reservera 4–5 färska sparrisar per person. Skölj sparrisen omsorgsfullt och skär därefter bort den träiga delen längst ned.
  2. Avlägsna sparrisens skal med kniv eller potatisskalare. Skala inte knopparna! (Grön sparris behöver i regel inte skalas: Skala den enbart om skalet är tjockt).
  3. Koka upp vatten med salt i en rymlig kastrull. Tillsätt sparrisen när vattnet kokar och låt den koka cirka 8 minuter (tjock vit sparris kan tarva upp till 12 minuters koktid). Kontrollera konsistensen med en sticka eller gaffel under kokningen. Grön sparris blir i allmänhet snabbare färdig än vit. Låt sparrisarna rinna av på en handduk eller ett hushållspapper. Servera läckerheten omgående!

Text: Sophia Laroma och Eeva Puhakainen
Foto: iStockphoto
Publicerad i Etiketten 1/2010