Varmrätt

Hanna Gullichsens framgångsrecept

Matvärldens mångsysslare Hanna Gullichsen är kvinnan bakom Safkaa-böckerna och avokadopastan, som blivt något av ett fenomen inom matlagning. Nu delar hon med sig av ett annat av hennes framgångsrecept, nämligen thailändska fiskbiffar med gurkrelish.

Thailändska fiskbiffar

för fyra personer

500 g ”vitfisk” (t.ex. gädda, torsk eller braxen)
2 msk färsk riven ingefära
2 msk färsk finfördelad koriander
saften från en halv limefrukt
0,5 msk fisksås (eller sojasås)
1 tsk sambal oelek (eller färsk finfördelad chili)
1 dl rybsolja
1 ägg
0,5 tsk salt
en näve gröna bönor

1. Skär fisken i bitar. Riv ingefäran, finfördela koriandern och pressa saften ur limefrukten.

2. Slå alla ingredienser, utom bönorna, i en mixer. Mixa en stund, men låt inte massan bli grötig.

3. För över massan till en skål. Skär bönorna i små bitar och blanda ner dem i massan.  Forma därefter massan till små biffar.

4. Värm rybsoljan i en stekpanna och stek biffarna cirka 3 minuter per sida.

Servera fiskbiffarna med fräsch gurkrelish.

Gurkrelish

saften från en limefrukt
1 msk risvinäger
3 msk vatten
2 msk socker
1 tsk salt
1,5 färsk gurka
0,5 chili
1 vårlök
färsk koriander
färsk mynta

1. Slå saften från limefrukten, risvinägern, vattnet, sockret och saltet i en liten kastrull. Koka bort hälften av vätskan och låt blandningen svalna.

2. Skala och klyv gurkorna. Avlägsna fröerna med en sked och skär gurkan i rejäla bitar. Finfördela vårlöken och chilin. Blanda gurkan, vårlöken och chilin i en skål.  

3. Finfördela koriandern och myntan.

4. Färdigställ gurkrelishen strax före serveringen genom att röra ner ”dressingen” och de finfördelade örterna bland grönsakerna. 

Dryckförslag
Servera gärna thailändskt öl eller ett syrligt, halvtorrt rieslingvin till fiskbiffarna.

Läs mer om Hanna Gullichsen i Etiketten nr 1/2014.

Text Anna Kauhala

Foto Miika Kainu