Varmrätt

Julbordets nya smaker

Låt julbordet bjuda på något nytt, något bekant,  något lånat och något rött. Servera nystöpt julmat med internationell fläkt.

Meny
Bladkåls- och pistaschsallad från Medelhavet
Japansk sik
Grisfilé med kinesisk femkrydda
Nötig dadel-linspaté från Mellanöstern
Tilltugg till patén: stekt shiitake
Lönnsirapspotatis från Amerika

Bladkåls- och pistaschsallad från Medelhavet
Bladkål är säsongens trendigaste grönsak. I receptet får den lätt wokade bladkålen en salladsmässig framtoning med parmesan, pistaschnötter och tranbär.

En halvtorr och strukturerad riesling med  en aning restsocker från Tyskland, Alsace eller Australien rimmar utmärkt med salladens sälta, sötma och syrlighet. Ölvänner kan  välja en krispig pils.

Japansk sik
Den stigande solens land bjuder på lutfiskens långväga släkting, nämligen soja- och ingefäramarinerad sik. Rätten lämpar sig både för julbordet och som varmrätt med ris och sallad på andra fester.

Den japanska siken rimmar utmärkt  med en fruktig och örtigt kryddig pinot grigio eller en kylskåpskall fino- eller manzanillasherry vars toner av mandel och citrus balanserar upp aromerna hos sojan, saken och mirin. Ölvänner kan välja en frisk och maltig lager.

Grisfilé med kinesisk femkrydda
Varför inte servera läcker grisfilé marinerad med aromrik kinesisk femkrydda? Rätten lämpar sig som ”miniskinka” för mindre sällskap och som varmrätt  på exempelvis nyårsbordet.

Ett medelfylligt och moget fruktigt italienskt eller amerikanskt rödvin med medelhög tanninhalt rimmar utmärkt med grisköttet, honungen och femkryddan. Vinet får gärna innehålla en aning restsocker. Servera vinet lätt avkylt.

Även fransk cider är en utmärkt kompanjon till grisköttet, eller prova på Alsaces pinot gris eller grüner veltliner från Österrike.

Nötig dadel-linspaté från Mellanöstern
Överraska vegetarianen och dina övriga gäster med en läcker paté gjord på linser, dadlar och nötter. Doften av patén för tankarna till det trendiga Mellanösternköket. Severa gärna svamp, fikon och sallad till rätten

Paténs aromer rimmar utmärkt med ett fylligt och kryddigt rödvin från Libanon eller Golanhöjderna eller med en gewürztraminer. Ölvänner kan välja en nyansrik ale.


Lönnsiraps-rosmarinpotatis från Amerika
Den söta lönnsirapen sätter piff på  potatisen. Sött och salt är en trendig kombination från Amerika.

Fransk lantcider  rimmar utmärkt med lönnsirapens sötma och rosmarinens aromer. Ölvänner kan  med fördel välja en mjuk  och aromrik mörk lager.

Text: Sanna Kekäläinen
Foto: Reetta Pasanen
Dryckesförslag: Taina Vilkuna, Alko

Publicerad i Etiketten nr 4/2015