Varmrätt

Kycklinggryta med citrustoner

Högsäsongen för citrusfrukter infaller i början av året. De ger ugnsrätter en frisk, vårlig nyans. För den här grytan används en hel kyckling.

1970talets vardagsdelikatess är mer aktuell än någonsin, för då man själv transcherar en hel fågel får man garanterat både god och förmånlig mat.

Kycklinggryta med citrustoner

för 4 personer

  • 1 stor broiler
  • 3 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 2 tsk rivet citronskal
  • 8 små schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 morötter
  • ca 400 g rotselleri
  • ca 2 dl höns- eller köttbuljong
  • 2 dl vitvin
  • 1 msk flytande honung
  • några kvistar rosmarin eller timjan
  • 3 msk citronsaft

1. Ställ ugnen på 200 grader. Stycka fågeln i 8 bitar. Bryn bitarna snygga i smör i stekpanna. Skölj ur pannan med en skvätt vatten och häll skyn i en ugnsfast gryta. Gnid salt, peppar och rivet citronskal i köttbitarna. Lägg bitarna i grytan.

2. Skala och tärna löken och rotsakerna. Tillsätt dem i grytan.

3. Tillsätt hönsbuljongen, vitvinet, honungen och örtkvistarna. Lägg på locket eller täck med aluminiumfolie. Ställ i ugnen för ca 45 minuter. Smaksätt den färdiga grytan med citronsaft.

4. Servera med kokt ris och en grön sallad.

Tips: Du kan reda av grytspadet till en sås med
majsstärkelse.

Dryckförslag:
Citruskycklingens fräscha syrlighet älskar friska och fruktiga vitviner till exempel på druvan Sauvignon Blanc eller Riesling.
Också mineralerna i en nyanserad och strukturerad grüner veltliner passar till grytans smakvärld.
Veteöl har ofta citrustoner och matchar därför fint med den här rätten.

 

Text: Sanna Kekäläinen
Foto: Laura Riihelä
Dryckförslag: Alko