Varmrätt

Lammcurry och sambal-sås

Tillred gatumat på sydafrikanskt vis och trolla fram bunny chow.

Bunny chow är en läcker maträtt som kommit till Sydafrika med de indiska immigranterna. Rätten är en smakrik curry, som serveras inuti ett bröd. I Sydafrika är rätten vanlig gatumat som i allmänhet äts med fingrarna. Man river bitar av bröd och doppar det i curryn.

Använd gärna brödet som ett serveringskärl. Brödets ”hatt” och innanmätet kan du bjuda som tilltugg.

Tillsätt gärna morötter, potatis eller andra grönsaker i curryn. Lammet kan du ersätta med nöt- eller fläskkött, skaldjur eller bönor.

Text Sanna Kekäläinen

Publicerad i Etiketten 1/2015

Bunny chow  – läcker lammcurry

4 portioner

Ingredienser

4 rostbiffar av lamm  (sammanlagt 600–700 g)

Marinad
2 vitlöksklyftor
ca 3 cm färsk ingefära
0,5 dl rödvinsvinäger
saften från 1 citron
0,5 dl rybsolja
1 msk farinsocker
2 tsk currypulver
2 tsk garam masala
1 tsk jeera (spiskummin)
1 tsk korianderfröer

Sås
2 lökar
3 msk rybsolja
3 lagerblad
ca 1,5 dl köttbuljong
2 msk mangochutney
2,5 dl tärnade torkade dadlar
flingsalt, svartpeppar  mald i pepparkvarn

Till serveringen
1 runt lantbröd eller 4 stora runda ”semlor”
olivolja
1 dl tjock grekisk eller turkisk yoghurt
1 sats sambal (finns på webbplatsen etiketten.fi)

Tillredning

1. Avlägsna eventuella hinnor från köttet och skär det  i bitar om ca 2,5 x 2,5 cm.

2. Laga marinaden: Skala och hacka vitlöken och ingefäran och lägg dem i en stor minigrippåse tillsammans med de övriga marinadingredienserna (korianderfröerna kan krossas eller användas som hela). Lägg köttbitarna i påsen, vänd påsen så att alla köttbitar impregneras av marinaden och  låt därefter köttet marineras minst en timme (påsen kan  även stå över natten).

3. Skala och tärna löken. Bryn köttbitarna i olja (gärna i omgångar) och slå därefter i löken, lagerbladen, köttbuljongen, chutneyn, dadlarna och den återstående marinaden. Koka  upp blandningen och låt den badda under lock på låg värme cirka en halv timme. Slå på mer buljong vid behov. Smaka av med salt och peppar.

4. Slå på ugnen (225 °C). Skär bort ”hatten” från brödet (”semlorna”). Gröp ur brödet och smörj det invändigt med olja. Ställ in brödet i ugnen i cirka 5 minuter.

5. Fyll brödet med lammcurry. Servera med yoghurt, sambal (receptet finns på etiketten.fi), brödhatten och brödets innanmäte.

Se receptet på sambal-såsen här

Text Sanna Kekäläinen
Foto Reetta Pasanen
Dryckesförslag Taina Vilkuna

Publikation: Etiketten 1/2015
Bunny chow  – läcker lammcurry
Tillagningstid: Över 60 min

Maträtt: Huvudrätt


Bunny chow, som kom till Sydafrika med indiska immigranter, är bröd med stark och smakrik curry.

Dryckesförslag:

Till den kryddiga, smakrika och sötaktiga Bunny chow-curryn kan man med fördel servera ett mustigt och syltigt sydafrikanskt rödvin gjort på druvan Pinotage eller druvan Shiraz. Ölvänner kan välja en robust porter eller stout vars smak rimmar med rättens intensiva karaktär.


Sambal-sås

4 portioner

Ingredienser

1 rödlök
1 msk vitvinsvinäger
0,5 tsk flingsalt
1 tsk socker
1 chilifrukt
2 tomater
1 kruka koriander

Tillredning

1. Skala löken och skär den i små bitar. Lägg löken i en skål och slå på vinägern, saltet och sockret.

2. Kärna ur och avlägsna stjälkresterna från chilifrukten och tomaterna. Tärna chilin och tomaterna och finfördela koriandern.

3. Rör ihop ingredienserna och servera sambalen till curryn ovan.

Se receptet på Bunny chow-lammcurry här

Text Sanna Kekäläinen
Foto Reetta Pasanen

Publikation: Etiketten 2015
Sambal-sås
Tillagningstid: Mindre än 30 min

Maträtt: Tillbehör
Glutenfri | Vegetarisk | Laktosfri


Den kryddiga tomatsåsen Sambal lämpar sig ypperligt till kött-, kyckling- eller fiskrätter.