Varmrätt

Perfekta smakpar: Sikgratäng med valnöter och örter och pilsner

En dryck kan framhäva aromerna i maten, men den kan också få en hel måltid att verka fadd. Bara man ägnar lite tid till att tänka igenom vad som går till vad, kan man skapa ett perfekt äktenskap mellan mat och dryck.

Klassiska par, såsom getost och sancerre,gåslever och sauternes samt kaviar ochchampagne har uppfunnits för längesedan.

Bakgrunden till dem torde ligga i en långvarig kulturbunden samlevnad – där man har tyckt om till exempel fiskrom, har man sökt fram en lämplig dryck till den. Närmat, som just nu är så trendigt i vinproducerande länder, är något man har tytt sig till sedan tidernas morgon. Det har varit lätt att kombinera den lokala drycken med en råvara som växer helt intill.

Man kan alltid förlita sig på gamla, be prövade kombinationer. En sådan är en robust biff av entrecôten med en röd bordeaux. För omväxlings skull är det lönt att prova också nya alter nativ, till exempel en klassisk löksoppa med ett överraskande vin, eller en elegant pinot noir i kombination med en delikatess från 1970-talet. Den som vågar kan prova helt ny kombinationer, såsom capresepaj med en mousserande prosecco eller champagne.

Sikratäng med valnöter och örter

4 portioner

  • 1 liten schalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • ca 1 1/2 dl färska brödsmulor
  • ca 1 dl finhackad bladpersilja eller gräslök
  • 1 1/2 dl rostade valnötter eller andra nötter
  • ca 1 dl olivolja
  • ca 600 g filéer av ljus fisk,
  • t.ex. sik eller gös
  • (fling)salt, svartpeppar ur kvarn

1. Värm ugnen till 180 grader. Skala och hacka löken. Lägg den i en mixer tillsammans med brödsmulorna, örterna och nötterna. Kör till grovt kross. Tillsätt oljan och kör så mycket att krosset och oljan blandas.

2. Bena ur filéerna och lägg dem på bakplåtspapper i en ugnsfast form. Salta och peppra lätt. Tryck ut massan på. Om du önskar kan du ringla lite olja till på anrättningen.

3. Stek 8–15 minuter beroende på hur stora och tjocka fiskfiléerna är. Servera med kokta gröna bönor som du snabbt har fräst i lite olja i en stekpanna. Också smörat potatismos sitter väl med siksmaken.

Dryckförslag: En knastrande torrpilsner är en förträfflig matdryck, och i den här rätten erhåller nötens fyllighet och fiskens saftighet stadga av pilsnerns humle. Om man vill att maten entydigt skall inneha huvudrollen, väljer man en ljus lager till den gratinerade fisken.

Text: Sanna Kekäläinen  
Foto: Laura Riihelä  
Bildbehandling: Peter Sade
Dryckförslag: Taina Vilkuna/Alko