Varmrätt

Ugnslaxen älskar ingefära

Smakar laxen alltid lika? Varför inte ta exempel av trendiga koreaner och tillreda ugnslax med soja och ingefära?

Enligt de amerikanska mattidningarna och -bloggarna är det koreanska köket i ropet, vilket inte är så förvånande. I likhet med andra asiatiska rätter bjuder de koreanska på en balanserad symfoni av smaker

Ifall ditt eget recept på ugnslax tarvar uppiggning, kan du prova på att krydda laxen med soja, som ger rätten en behaglig sälta. Ingefärans aromer i sin tur balanserar upp fiskens feta smak.

I det här receptet används en ny bekantskap för finländare: paksoi. Du kan ersätta paksoin, eller bok choyn som den också kallas, med kinakål. Det kan vara svårt att hitta grön sparris på vintern, men du kan gärna ersätta den med vanlig broccoli.

Trendig sriracha-chili säljs bland annat av verkkokauppa.com. Sriracha är en thailändsk chilisås, som tillverkas av soltorkade frukter. Konsistensen är tjockare än hos den ”vanliga” chilisåsen och smaken är stilfull tack vare torkningen. Runtom i världen har såsen bra lyft och man kan läsa om användningen av den bland annat i bloggar och mattidskrifter. Sriracha har blivit en trend även här i Finland – Helsingin Sanomats Nyt-bilagan hann redan kalla såsen för ”den nya ketchupen”.

Srirachan kan naturligtvis ersättas med till exempel Tabasco, som visserligen är starkare. Eller med torkad chili: några varv ur chilikvarnen räcker.

Säsongens läckraste dessert innehåller rödbeta och choklad. Servera gärna med stout eller porter.

Text Sanna Kekäläinen
Foto Reetta Pasanen
Dryckesförslag Taina Vilkuna, Alko

Glas Alko, övrigt rekvisita.

Publicerad i Etiketten 1/2015