Varmrätt

Vad då för råkorv?

Råkorven förekommer allt oftare på finsmakarnas tallrikar, men lyckligtvis hittar man den också på butikshyllan i närmaste dagligvaruhandel.

Bland råkorvarna finns både allround-bratwurst och starkt kryddade korvar, fabriksproducerade och korvar tillredda i hantverksstil. Råkorvarna piggar upp korvsortimentet, och i händerna på en uppfinningsrik kock förvandlas korvarna till exotiska maträtter.

Parisersmörgås eller pariserbaguette
Är du bekant med Paris läckra brödsorter? Parisersmörgåsen är en klassiker som garneras med kryddig köttfärs och steks i stekpanna på bägge sidor. En snabbversion tillreder du av råkorvsmassa.

Det eldiga chorizo-brödet trivs med fräscht syrligt, friskt och fruktigt halvtorrt vitt rieslingvin. Vänner av öl kan med fördel välja en mjuk och aromrik mörk lager, vars rika maltighet samsas utmärkt med chorizons kryddor.

Pizza med lammkorv
Kryddad råkorvsmassa lämpar sig också som fyllning i amerikansk köttfärspizza. Degen till helgens lyxiga pizza får stiga i lugn och ro och huvudrollen i fyllningen spelas av mustig lammkorv.

Viner med viss syrlighet rimmar utmärkt med lammkorvspizza som har många syrliga komponenter (tomat, getost, kronärtskocka, ättika). Pizzans följeslagare kan med fördel ackompanjeras av italiensk bärig och frisk sangiovese med körsbärstoner eller rödbärig pinot noir från Chile eller Nya Zeeland.

Siskonkorvsoppa i thaistil
Tycker du siskonkorvssoppan är tråkig? Den traditionella soppan får nu bekanta sig med orientaliska kryddor från Thailand.

Frisk och maltig ljus lager ger rum för siskonkorvssoppans kryddor. Ett friskt och fruktigt vin rimmar utmärkt med de orientaliska tonerna i soppan så som också en halvtorr pinot gris eller en mild och sötaktig gewürztraminer.

Publicerad i etiketten.fi 11/2015.

Recept: Helena Saine-Laitinen

Foto: Roope Permanto

Dryckesförslag: Taina Vilkuna, Alko