Före festen

Så öppnar du en flaska mousserande – se videon

Med rätt redskap är det lätt att öppna en vin- eller champagneflaska. Se videon om hur man tryggt öppnar en flaska mousserande vin. Om man inte avnjuter hela innehållet i flaskan kan man spara den överblivna drycken. Alkos produktchef Kristiina Lilienkampf ger några värdefulla tips.

Korkar och kapsyler

Dagens vinflaskor har olika förslutningar. Skruvkapsylen av metall, som vinner allt mer terräng, är lätt att öppna och stänga. Skruvkapsyler och syntetiska korkar lämpar sig bäst för unga viner som inte är avsedda för lagring.

Vinflaskor med skruvkapsyl eller syn­tetisk kork kan förvaras stående. Viner
som är avsedda för lagring på flaska säljs
i buteljer med naturkork.

Vissa österrikiska viner säljs i flaskor med silikontätad glaspropp. Flaskorna
är lätta att öppna och försluta utan redskap.

Hur öppnar man vinflaskan?

Med rätt redskap går öppnandet av en vinflaska som en dans. Det lönar sig att skaffa en ordentlig korkskruv, som även vinproffsen föredrar. Universalredskapet har en liten fällkniv för avlägsnande av flaskans kapsel och en öppnare för kronkapsyler. Man behöver inte starka muskler för att avlägsna korken, men rätt teknik lyckas bara med kvalitetsredskap.

Korkskruvens teflonbehandlade metallskruv får ett stadigt grepp i korken, som lyfts upp halvvägs med hjälp av redskapets mellanstöd. Med korkskruvens andra stöd, som fungerar som hävarm, dras korken ur flaskan. Den lätta och snabba manövern kräver nästan ingen kraft.

Vem öppnar skumpan?

Mousserande viner serveras väl avkylda. Börja med att avlägsna folien och metallgrimman runt korken.

Fatta tag om flaskans botten med den ena handen och håll flaskan i ungefär
45 graders vinkel med mynningen mot den andra handens handflata. Ta ett stadigt grepp om korken och rotera flaskan (inte korken) tills korken lämnar flaskan med ett pysande ljud. Handen motverkar trycket i flaskan och dämpar korkens rörelse. Håll ändå glasen nära till hands. 

Hur länge kan vinet förvaras?

En öppnad vinflaska håller sig längre om luften töms ur flaskan med vakuumpump. Ju mer vin det finns kvar, desto längre håller sig drycken, men tumregeln är några dagar. Pumpen kan alltid användas igen.

Flaskan försluts med en kork som har ett litet hål. Genom hålet suger vakuumpumpen ut det mesta av luften ur flaskan. Korken kan även användas på andra flaskor och det finns extrakorkar att köpa i Alkos butiker. Fyra korkar ingår i pumpförpackningen.

Det är också bäst att tillsluta en öppnad flaska mousserande vin om gästerna droppar in några i taget. Vingarna på korken som knäpps på flaskan sluter om flaskhalsen så att drycken bevarar sina bubblor.

Snabb kylning

Gäster kan dyka upp utan förvarning, i synnerhet under sommaren. Eftersom rumsvarmt vin eller mousserande vin inte gör någon glad lönar det sig att ha en vin- eller champagnecooler stående i frysen. Coolern kyler drycken snabbt och håller den avkyld länge. Rödvin blir svalt på några minuter, medan vitt vin och mousserande vin behöver en knapp kvart i coolern.

Text Tarja Västilä