Video

Så här väljer du rätt ölglas – se videon

Vad betyder skumkrona? Har glasets form betydelse för smaken? Alkos marknadsplanerare Thomas Suni svarar på dessa och andra frågor om öl.

Varför behövs det ölglas i olika former?
Öl serveras i likhet med vin ur olika glas. Specialglasen accentuerar de olika öltypernas aromer och toner. Det är också stiligt att servera ölet från ett specialglas. Exempelvis ett tulpanformat glas är mångsidigt användbart och håller dessutom drycken sval.

Hur häller man öl i glaset på rätt sätt?
Ölet hälls upp till en början lugnt längs glasets insida och med mera fart när glaset börjar fyllas. På så sätt bildas en vacker skyddande skumkrona på drycken. Eftersom veteöl skummar bör glaset hållas nästan vågrätt vid upphällningen –kom ihåg att hälla lugnt och försiktigt och håll flaskans mynning inuti glaset.

Vad är en skumkrona?
Skumkronan är ölets skyddshatt som bevarar dryckens aromer och smak. I till exempel de rymliga veteölglasen finns det gott om utrymme för en ståtlig skumkrona, som skyddar veteölets fruktiga aromer och banantoner. Ölglaset bör vara absolut rent.

Vad gör jag om veteölet är grumligt?
Om veteölet är av öltypen hefeweizen ska ölet vara grumligt. Grumligheten beror på jäst som blivit kvar i flaskan och som är en väsentlig del av hefeweizens smak- och aromvärld. Ett s.k. kristallweizen är ett klart veteöl som inte ska vara grumligt.

Lär dig mer om olika öltyper och ta del av tipsen i videon upptill på denna sida!