Video

Så här kyler du snabbt dryckerna – se videon

Vilken är den rätta serveringstemperaturen för vitt vin och öl? Behöver man en vinkällare om man vill lagra rödvin eller kan vinet lagras i en garderob?

Serveringstemperaturen har stor inverkan på vinets och ölets smak. Genom att förvara vin rätt får man ut mer av den ädla drycken. Under rätta förhållanden behåller vinet sin bouquet och i bästa fall mognar det ytterligare.

Kan man förvara drycker i kylskåp?
Öl kan förvaras i kylskåp vid en temperatur på +5–8 °C, men kylskåpet är för kallt för långvarig förvaring av vin. Dessutom skakar och vibrerar kylskåp, vilket inte är bra för vinet. Den bästa förvaringsplatsen för vin är ett svalt och mörkt utrymme med lämplig luftfuktighet (55–70 %).

Den optimala temperaturen för förvaring av rödvin är +10–13 °C. Om man inte har tillgång till ett vinskåp eller en vinkällare kan man förvara vinflaskorna liggande på en sval hylla längst ned i ett skåp eller en garderob. Skåpet eller garderoben får inte stå i närheten av hushållsapparter eller andra värmekällor.

Hur inverkar förvaringstemperaturen?
Vid rätt förvaringstemperatur behåller och utvecklar vinet sina egenskaper. Vin som förvaras vid för hög temperatur utvecklas och åldras alltför snabbt. För hög förvaringstemperatur kan också leda till att korken torkar och att vinet oxideras.

För låg förvaringstemperatur hämmar vinets utveckling, rubbar dryckens smakbalans och leder till bildning av så kallad vinsten.

Smaken i öl påverkas snabbt av för hög för­varingstemperatur, men öl som förvaras svalt och mörkt håller i allmänhet flera månader. Det lönar sig att kontrollera bäst-före-datumet på ölflaskans etikett. Vissa specialöl kan lagras flera år.

Mousserande vin bör förvaras svalt. För hög förvaringstemperatur påverkar smaken negativt och kan till och med leda till att flaskan spricker.

Vad betyder temperering?
Temperering betyder att man förbereder en dryck för servering med avseende på temperaturen. Det lönar sig att temperera drycken omsorgsfullt eftersom temperaturen har stor inverkan på både smaken och doften. Vi vill ju alla bjuda på så angenäma smak- och doftupp­levelser som möjligt, inte sant?

Rätt kylning accentuerar vinets syrlighet och fruktighet, men för låg temperatur ”släcker” bouqueten. För hög serveringstemperatur accentuerar alkoholsmaken och tanninernas strävhet.

Vilken är den rätta serveringstemperaturen?
Tumregeln är att ju sötare drycken är desto svalare bör den vara. Serveringstemperaturen för röda viner är i allmänhet +16–18 °C, för roséviner och vita viner +8–16 °C, för mousserande viner +6–8 °C och för starkviner +14–16 °C. Öl tempereras i allmänhet till +8–16 °C beroende på typen.

På många vinetiketter anges den rekommenderade serveringstemperaturen, men det lönar sig i regel att servera vinet ett par grader svalare eftersom det snabbt värms upp i glaset.

SERVERINGSTEMPERATURER (°C)
rödvin: 16–18 °C
mousserande vin:  6–8 °C
starkvin, dessertvin: 14–16 °C

rosévin och vitt vin
- unga/lätta 14–16 °C
- torra/halvtorra 10–12 °C
- söta/halvsöta 8–10 °C

öl
- ljust och lätt 8–10 °C
- mörkt 10–14 °C
- trappist- och klosteröl 14–16 °C


Text Sanna Laakkonen
Sakkunnig Taina Vilkuna, Alko
Illustrationer Pietari Posti
Videoredaktör Julia Isoniemi
Kamera Miika Kainu