Video

Vacker dukning - se videon

Med små enkla knep kan man göra fest- och buffébordet  till en fröjd för ögat.

En lyckad dukning förutsätter en ren och snygg bordduk, vackert bordsporslin, vackra glas, blommor och lämplig rekvisita.

Börja planeringen med att fundera på om bordet skall fungera som blickfång eller om det skall ha en diskret framtoning i festmiljön. Följande fem tips hjälper dig på vägen till en vacker och behändig dukning.

1. Omgivningen, det vill säga utrymmet och atmosfären, har stor inverkan på helheten. Feststämningen kan förhöjas genom att duka upp maten på olika höjd: Varför inte göra vackra serveringshyllor genom att ställa till exempel glasskivor ovanpå vaser?

2. På ett buffébord kan man med fördel ställa ett högt och vackert blomarrangemang, men om gästerna sitter till bords bör man undvika blommor som skymmer. Tänk på att det bland gästerna kan finnas människor som är allergiska eller känsliga för starka dofter!

3. Det som är trendigt inom matvärlden är i allmänhet trendigt också ifråga om dukning. I dag uppskattas bland annat äkthet, ärlighet, hantverk, traditioner och säsongstänkande. Varför inte använda en bordduk av linne och duka med gammaldags porslin? Ställ maten på en gammal trälåda, skriv festmenyn på en griffeltavla eller ett fönsterglas, använd en stärkt spetsduk som serveringskärl och skriv gästernas namn på glasen med en tuschpenna.  

4. Drycker, glas och desserter bör om möjligt placeras på ett separat bord för att undvika köbildning.

5. Om gästerna är många och man vill undvika tidsödande arbete efter festen lönar det sig att hyra porslinet och besticken hos till exempel en cateringfirma. Om man är på jakt efter förmånliga glas lönar det sig att besöka en nätauktion.

Hur dukar du vackert också för en sittande middag? Läs flera tips i tidningen Etiketten 2/15.

Text: Julia Isoniemi
Expert: hushållsrådgivare Inkeri Liinaharja, Uudenmaan Martat.