Video

Vinprovning hemma – se videon

Vinprovning bjuder på både social samvaro och kunskaper om vin. Genom att smaka på och diskutera olika viner får man upp ögonen för nya druvor och vindistrikt.

Vinprovning, eller vintasting, i glada vänners lag sätter guldkant på tillvaron. Man kan med fördel ordna en vinprovning för sina vänner i sitt eget hem, men umgängesformen lämpar sig också utmärkt för samkväm med till exempel arbetskamrater eller affärsbekanta.

Hur väljer man viner?
Man kan välja viner på basis av till exempel vintyp, druva, land eller distrikt. Om man väljer att provsmaka viner enligt vintyp eller druva kan man med fördel duka fram drycker från olika länder och/eller distrikt.

Alkos expediter hjälper gärna den som står i beråd att ordna en vinprovning. Om man provsmakar olika vintyper vid samma tillfälle lönar det sig att följa ordningen mousserande vin, vitt vin, rödvin, dessertvin. Vinerna kan vara olika dyra. Många är intresserade av huruvida smaken avslöjar vinets prisklass och huruvida man hittar sitt eget favoritvin vid en blindprovning.

En vinprovning ger möjlighet att smaka på exklusiva viner. Om man är fler som delar på kostnaderna kan man duka upp sådana viner som annars är på tok för dyra för den egna plånboken. Det lönar sig att provsmaka/avnjuta eventuella riktigt fina viner med en lämplig bit mat.

Antal viner och deltagare?
Rekommendationen är att man smakar på tre viner åt gången. Varje deltagare får tre glas med högst 8 cl vin per glas. Efter den första omgången sköljer man ur glasen omsorgsfullt, varefter man kan slå upp följande grupp om tre viner. Tre eller sex olika viner är en lämplig mängd under en vinprovning.

Lämpligt antal deltagare i en vinprovning är sex till åtta. Om man är fler kan det bli ont om utrymme, i synnerhet i hemförhållanden, och om gruppen är för stor kan det vara svårt för alla att komma till tals. Om
intresset för är stort bland vänner och bekanta kan man ju ordna flera vinprovningar!

Blindprovning eller öppen provning?
Valet av uppläggning är en smaksak. Om man inte ser flaskorna eller etiketterna är det lättare att koncentrera sig på det väsentliga, nämligen vinernas doft, smak, utseende och andra egenskaper. Om man väljer blindprovning är det viktigt att hålla ordning på glasen till exempel genom numrering. Öppen provning ger deltagarna möjlighet att berätta om tidigare erfarenheter av de aktuella vinerna redan under provsmakningen, men samtidigt kan det påverka andra deltagares åsikter om dryckerna.

Vad behövs vid en vinprovning?
Vid en vinprovning behövs minst två ”tulpanformade” vinglas per deltagare, anteckningsmaterial, folie eller papper för maskering av flaskorna, hushållspapper, sköljvatten, spottkoppar och naturligtvis de viner som är föremål för provningen. Syftet med att inte svälja vinet vid en vinprovning är att bevara den sensoriska skärpan och att undvika oönskad berusning. Vinets smak och doft är desamma oavsett om man sväljer drycken eller inte.

Mellan de olika vinerna bör man skölja munnen omsorgsfullt med vatten och gärna tugga på ett kex eller en bit baguette. Man brukar inte servera ost på vinprovningar, förutom när temat är ost och vin.

Annat att komma ihåg?
Det lönar sig att utse någon i sällskapet till ”munskänk”. Han eller hon får i uppdrag att skaffa vinerna, att ta reda på grundfakta om dryckerna av till exempel expediten på Alko, att maskera flaskorna inför provningen och att hålla reda på innehållet i vinglasen under provningen. Deltagarna kan också ha med sig egna viner till provningen. Om två deltagare råkar bidra med exakt samma vin får ju deltagarna en extra utmaning.

Det lönar sig att göra anteckningar under vinprovningen. Vinernas smak och doft kan beskrivas med egna ord eller genom allmän betygsättning.

Vilka egenskaper hos vinet bör man iaktta?
När man provar ett vin bör man lägga märke till utseendet, doften och smaken. Vinets smak brukar delas in i inledande smak, huvudsmak och eftersmak. Kvalitetsviner har i allmänhet lång och nyansrik eftersmak. Den inledande smaken eller attacken tillmäts i regel mindre betydelse.

Snurrning i glaset och sörpling ersätter dekanteringen, vilket innebär att man inte behöver slå över vinerna i karaffer inför provsmakningen. I allmänhet beskrivs viner med relativt standardiserade termer, men vid en vinprovning kan man naturligtvis också använda egna ord och uttryck för att beskriva dryckernas egenskaper.

Ölprovning
Ölprovning är lika trevligt och intressant som vinprovning. Vid ölprovning bör man begränsa antalet ölsorter till två åt gången, men det sammanlagda antalet ölsorter kan vara större än vid vinprovning. Det lönar sig att reservera ett tillräckligt stort antal glas för provningstillfället. I allmänhet sväljer man ölet, men man kan lika gärna spotta ut det.

Sakkunnig expedit Henri Räsänen, som arbetar som utbildare på Alko
Text Kati Särkelä

Videofilm Juuso Paloniemi
Videoredaktörer Pi Mäkilä, Julia Isoniemi
Illustration Pietari Posti