Dryckfenomen

Nya drycker till brunch

Champagne fungerar alltid som brunchdryck, men likväl kan man duka fram ett rosa mousserande vin eller alkoholfria alternativ.

Till brunchbordet, med de många smakerna, rimmar fruktiga mousserande viner med citrus- eller brända toner, pärlande söta mucatviner eller varför inte ett rosa mousserande vin. Ett alkoholfritt mousserande vin är också ett bra val. Det lönar sig också att duka fram mineralvatten eller läskande saft.

Om den traditionella brunch-drycken bellini känns tråkig och kir inte heller säger klick kan du servera den amerikanska hit­drycken shrub & champagne.

I detta recept är mängden vinäger betydligt mindre än normalt på grund av blodgrapefruktens beska och syrlighet. I de amerikanska shrub-recepten är mängden vinäger upp till hälften av mängden socker, så inget hindrar att öka mängden vinäger.

Att kallt kaffe förskönar är en gammal sanning. Frys espresso eller annat starkt kaffe till små kuber och lägg kuberna i ett glas. Slå på vanlig eller vegetabilisk mjölk och avnjut iskaffet! Varför inte förhöja smaken ytterligare med en skvätt kaffe-, nöt- eller gräddlikör?

Text Sanna Kekäläinen
Foto Reetta Pasanen

Publicerad i Etiketten 1/2015

Shrub på blodgrape

12 portioner

Ingredienser

2 dl nypressad blodgrapesaft  (ca 2 blodgrapefrukter)
2 dl socker
1–3 msk champagnevinäger  eller vitvinsvinäger
Till serveringen: 2 flaskor väl  avkylt mousserande vin eller 1,5 liter mineralvatten

Tillredning

1. Skölj grapefrukterna omsorgsfullt. Skala dem så att så lite som möjligt av den vita hinnan blir kvar i skalen. Pressa saften ur de skalade frukterna i en kastrull.

2. Slå skalen, saften och sockret i kastrullen. Koka upp blandningen och låt den puttra  ca 3 minuter. Lyft bort kastrullen från plattan och blanda ner en matsked (eller mer)  vinäger. Låt blandningen svalna till rumstemperatur. Sila blandningen och ställ den i kylskåp.

3. Slå en matsked shrub i glasen och häll på cirka en dl mousserande vin eller mineralvatten. Servera omgående.

Text Sanna Kekäläinen
Foto Reetta Pasanen

Publikation: Etiketten 1/2015
Shrub på blodgrape
Tillagningstid: Över 60 min

Maträtt:


Om den traditionella brunch-drycken bellini känns tråkig och kir inte heller säger klick kan du servera den amerikanska hit­drycken shrub & champagne.

Modernt iskaffe

Ingredienser

espresso eller annat starkt kaffe
mjölk

Tillredning

1. Koka espresso eller annat starkt kaffe och låt kaffet svalna till rumstemperatur.

2. Slå kaffet i en iskubsform och ställ formen i frysen  (3–4 timmar).

3. Lägg önskat antal kuber i glasen och slå på kall mjölk.

Tips: Den vanliga mjölken  kan ersättas med kondenserad mjölk eller med vegetabilisk  soja- eller mandelmjölk.

Text Sanna Kekäläinen
Foto Reetta Pasanen

Publikation: Etiketten 1/2015
Modernt iskaffe
Tillagningstid: Över 60 min

Maträtt: Efterrätt
Glutenfri


Att kallt kaffe förskönar är en gammal sanning. Frys espresso eller annat starkt kaffe till små kuber och lägg kuberna i ett glas. Slå på vanlig eller vegetabilisk mjölk och avnjut iskaffet!