Dryckfenomen

Oktoberfest – ett mecka för vänner av öl

Oktoberfest i München är världens största folkfest. Den börjar i slutet av september och har miljoner besökare.

Oktoberfest börjar alltid i slutet av september och slutar första söndagen i oktober. Beroende på kalenderåret räcker festen 16–18 dagar. Oktoberfest har årligen cirka sju miljoner besökare. Enligt statistiken utskänks en dryg liter öl per besökare.

Tälten fylls snabbt upp

Festen börjar i Schottenhameltältet då borgmästaren i München drämmer in en mässingskran i en öltunna med en träklubba och utropar O'zapft is!, tappat var det här!

Festen är som lugnast på för- och eftermiddagarna. Trots att tälten är stora, vill de vara fullproppade och heta på kvällen. Gemytligheten kan urarta sig till rajtantajtan. Man bör boka bord så tidigt som möjligt, för bara sittande gäster blir serverade. De första stora öltälten restes på festplatsen först slutet av 1800-talet. Tidigare såldes ölet i små kiosker.

En oskiljbar del av festen, vid sidan av hornmusik och sångtävlingar, är tyska schlagers, korta läderbyxor och färggranna, traditionella dirndldräkter. An efter har också en latbruksutställning, karuseller och gungor kommit med.

Lager – det äkta oktoberfestölet

Nuförtiden är alla officiella oktoberfestöl gyllengula lageröl som har lätt fruktighet och medelfyllig maltighet. I första början var det dock främst dunkel, mörk lager som flödade ur festkranarna. Under indiansommaren 1872 sålde bryggeriet Spaten ut allt sitt festöl, och som ersättning tog man till ett kraftfullt bocköl, som sedan serverades fram till första världskriget.

I dag som är har de gamla bryggerierna i staden, sex till antalet, ensamrätt på utskänkningen.

Anor från tidiga 1800-talet

Oktoberfest har anor sedan 200 år tillbaka. År 1810 inträdde prinsessan Therese von Sachsen-Hildburghausen i det äkta ståndet som gemål till kronprins Ludvig av Bayern. Brudparet firades med hästkapplöpning på en äng utanför staden, och stadens invånare trakterades med mat och dryck.

Ängen namngavs efter prinsessan och blev Theresienwiese. De lokala kallar evenemanget fortfarande bara för Wiesn. Resten av världen talar om Oktoberfest.

Artikeln publicerad i Etiketten nummer 3/2013.

Text: Mikko Salmi
Foto: iStockphoto