Matfenomen

Mexikanska fläktar: majs, chili och bönor

Mexikansk mat är både välsmakande och trendigt. Med några enkla matrecept kan du återge den latinamerikanska stämningen också i ditt eget kök.

Basen i den mexikanska maten är majs. Mexikanerna äter majsbaserat tortillabröd vid nästan alla måltider och i den mexikanska matlagningen motsvarar majsmjölet vårt vetemjöl. Maten kryddas med koriander, persilja, citronmålla och andra örter.

De populära tortillaanrättningarna enfrijolada, enchilada och enmolada är majsbröd fyllda med kyckling och sås. Till rätterna serveras i allmänhet ost, salsa, färskost, persilja och hackad lök.

Empanada är ett majsbröd med grytliknande fyllning och memela är en oval, relativt tjock tortilla med uppvikta kanter som serveras med bönor, ost och salsa.  

Färsk chili används för tillredning av bland annat röd och grön salsa. Basen i de mörka molesåserna är rostad chili. Den sammetslena varianten mole negro, som är vanlig i festliga sammanhang, bjuder på aromer av chili, kryddor, nötter och rök. Fylld paprika är en vanlig rätt på de mexikanska borden.

Kaktussoppan nopal, som smaksätts med chili och lök, och soppan pozole, som görs på majs och svinkött, är självskrivna rätter i det mexikanska köket. Ursprungsbefolkningen tillredde sopporna långt innan de spanska conquistadorerna steg i land i Latinamerika.   

Majskuddarna tamales med salt eller söt fyllning är populära tilltugg. Kuddarna ångkokas inrullade i bananblad.  

Måltiden avrundas i allmänhet med en krämig pudding, en gelé och/eller en fruktsallad. Till kaffet eller kakaon avnjuter mexikanerna gärna en söt och saftig bakelse.

Text och foto: Mari Romppanen
Dryckesförslag: Alko, Taina Vilkuna
Receptbilder: Thinkstock

Mandelsås (mole) till stekta kycklingfiléer

6 portioner

Ingredienser

2 torkade röda chilifrukter
500 g tomater
250 g tomatiller (finns i välsorterade affärer)
3 vitlöksklyftor
1 silverlök (rundlök)
16 mandlar
3 persiljekvistar
2 kryddnejlikor
2 pepparkorn
1 nypa kanel
10 kaprisar
1,5 dl sesamfröer
12 kex (Mariekex eller motsvarande)
1 liten burk chili i vinäger
salt

Tillredning

1. Skiva chilifrukterna och rosta dem i en stekpanna tills de får färg och börjar mjukna. Låt den rostade chilin mjukna ytterligare i hett vatten och avlägsna därefter fröerna och hinnorna.

2. Skär tomaterna, tomatillerna, vitlöken och silverlöken (rundlöken) i bitar och rosta därefter bitarna i olja i en stekpanna.

3. Skålla och skala mandlarna. Slå de skalade mandlarna i mortel med en skvätt vatten och stöt dem. Rosta mandelpastan i olja i en stekpanna.

4. Mosa den rostade chilin, persiljan, kryddnejlikan, pepparkornen, kanelen, kaprisarna, mandelpastan och de rostade grönsakerna i en mixer. Sila blandningen. Ta till vara de ingredienser som har fastnat i silen och mosa dem på nytt i mixern. Justera konsistensen med vatten.

5. Stöt kexen i en mortel. Bryn sesamfröerna och de krossade kexen var för sig i olja i en stekpanna. Slå därefter fröerna och kexen i en kastrull och tillsätt lite vatten och olja. Låt blandningen puttra på svag värme cirka 10 minuter under omrörning.

6. Slå grönsaks-kryddblandningen (punkt 4) och den inlagda chilin (utan vinäger) i kastrullen och smaka av med salt. Låt blandningen koka 15 minuter under omrörning.

Servera mandelsåsen med kycklingfiléer, ris och guacamole. 

Publikation: Etiketten 2015
Mandelsås (mole) till stekta kycklingfiléer
Tillagningstid: 30–60 min

Maträtt: Tillbehör
Laktosfri


Servera gärna välsmakande mexikansk mole med stekta kycklingfiléer.

Dryckesförslag:

Till mexikansk mat kan man med fördel servera en frisk och maltig ljus lager från Mexiko. Om man inte har tillgång till mexikanskt öl kan man välja ett inhemskt alternativ. De starka kryddorna i mexikansk mat rimmar i allmänhet illa med rödvin eftersom vinets tanniner accentuerar eldigheten. 

Syrliga och aromatiska, mjuka och söta samt friska och fruktiga vita viner med restsocker lämpar sig i allmänhet utmärkt till mexikansk mat.

Varför inte servera ett alkoholfritt vitt vin från Spanien eller ett alkoholfritt rött vin från Australien till rätter med molesås? Sötman i de alkoholfria vinerna balanserar upp de starka kryddorna. Servera de alkoholfria vinerna, även de röda, väl avkylda. Smaklig måltid!     


Guacamole

6 portioner

Ingredienser

1/2 liten lök
2 vitlöksklyftor
2 röda chilifrukter
1 korianderkvist
1 kg avokado
1 tsk salt
1/2 limefrukt

Tillredning

1. Skala löken och viktlöksklyftorna. Avlägsna fröerna och hinnorna från chilifrukterna. Stöt löken, vitlöksklyftorna, koriandern och chilifrukterna i en mortel. Slå i en skvätt vatten.


2. Dela avokadorna, avlägsna kärnorna, gröp ur köttet och slå det i morteln. Stöt blandningen.


3. Smaka av guacamolen med salt och saft från limefrukten. Konsistensen kan justeras med vatten.

Publikation: Etiketten 2015
Guacamole
Tillagningstid: Mindre än 30 min

Maträtt: Tillbehör
Glutenfri | Vegetarisk | Laktosfri


De latinamerikanska smakerna är goda och trendiga så också i denna mexikanska guacamolen.

Dryckesförslag:

Till mexikansk mat kan man med fördel servera en frisk och maltig ljus lager från Mexiko. Om man inte har tillgång till mexikanskt öl kan man välja ett inhemskt alternativ. De starka kryddorna i mexikansk mat rimmar i allmänhet illa med rödvin eftersom vinets tanniner accentuerar eldigheten. Syrliga och aromatiska, mjuka och söta samt friska och fruktiga vita viner med restsocker lämpar sig i allmänhet utmärkt till mexikansk mat.