Matfenomen

På veckoslutet serveras brunch

Brunch: vilket underbart svepskäl att äta frukostens och lunchens bästa bitar samtidigt! Välkomna vänner och bekanta och öppna en flaska bubblande eller servera läskande saft.

Vilket blir resulatet när man kombinerar frukostingredienserna yoghurt, skinka och ägg? Läcker brunchpizza för alla smaker, naturligtvis.

Brunchpizzans fylliga och något feta smak kan med fördel balanseras upp med ett friskt och syrligt italienskt mousserande vin. Den som vill ha ett fruktigt mousserande vin med brända toner kan välja en mycket torr, torr eller halvtorr spansk cava.

Prosecco har en okomplicerad framtoning som lämpar sig utmärkt till  pizzan och brunchens övriga rätter. Varför inte ta ut svängarna och välja ett rosa mousserande vin?

Granola är en av årets mathöjdare, vilket inte är så konstigt. Knaperrostade havreflingor i kombination med riven choklad och nötter sätter guldkant på vilken morgon som helst.

Väl avkylda mousserande och pärlande söta muscatviner passar utmärkt till granolan och de övriga brunchrätterna. Vinets rela­tivt låga alkoholhalt lämpar sig väl för den tidiga timmen. Kom ihåg de alkoholfria alternativen!

More is more, alltså mer är mer, säger amerikanen och steker tjocka fina pannkakor. Dryga ut smeten med vallmofröer och citron och servera de härliga amerikanska citronpannkakorna med underbar lönnsirap. Vilken brunch­delikatess!

Ett traditionellt torrt och fruktigt mousserande vin från USA eller Nya Zeeland med citrustoner och en sockerhalt på minst 10 gram per liter balanserar upp pannkakornas och lönnsirapens sötma.

Brunchpizza

3 portioner

Ingredienser

1,5 dl vatten

15 g färskjäst
0,5 tsk salt

2 msk olivolja

ca 3 dl vetemjöl

Fyllning
3 msk tjock turkisk yoghurt
12 skivor lufttorkad skinka  eller kallrökt lax
250 g mozzarella
250 g körsbärstomater
4 dl bladspenat
1,5 dl nyriven parmesan
flingsalt, svartpeppar mald  i pepparkvarn
3–6 ägg

Tillredning

1. Lös upp jästen i ljummet vatten. Slå i saltet, oljan och mjölet. Knåda och kavla ut degen och låt den stiga till dubbel tjocklek (ca 30 min).

2. Slå på ugnen (+250 °C). Tryck ut gasbubblorna ur degen och kavla ut den till en stor, tre medelstora eller flera små pizzabottnar. Placera bottnarna på en ugnsplåt täckt med bakplåtspapper.

3. Bred ut yoghurten på pizzabottnarna och lägg därefter på skinka eller lax, mozzarellaskivor, tomater och spenat (spara en del av spenaten till serveringen). Strö riven parmesan, salt och svartpeppar på fyllningen. Knäck önskat antal ägg över pizzorna (genom att vika degkanten uppåt undviker du spill på bakplåten).

4. Grädda pizzorna 5–15 minuter i ugnen. Gräddningstiden beror på pizzornas storlek och ugnens effekt. Dekorera de färdiga pizzorna med bladspenat.

Text Sanna Kekäläinen
Foto Reetta Pasanen
Dryckesförslag Taina Vilkuna, Alko

Publikation: Etiketten 1/2015
Brunchpizza
Tillagningstid: 30–60 min

Maträtt: Förrätt, Huvudrätt


Vilket blir resultatet när man kombinerar frukost­ingredienserna yoghurt, skinka och ägg? Läcker brunchpizza för alla smaker, naturligtvis.

Dryckesförslag:

Brunchpizzans fylliga och något feta smak kan med fördel balanseras upp med ett friskt och syrligt italienskt mousserande vin. Prosecco har en okomplicerad framtoning som lämpar sig utmärkt till  pizzan och brunchens övriga rätter. Den som vill ha ett fruktigt mousserande vin med brända toner kan välja en mycket torr, torr eller halvtorr spansk cava.


Choklad- och nötgranola

6 portioner

Ingredienser

6 dl havreflingor
3 msk kokosflingor
3 dl nötter och mandlar,  t.ex. pistasch, cashew och oskalad mandel
0,5 dl rybsolja
0,5 dl lönnsirap eller agavesirap

Ytterligare
1 dl torkad frukt (tärnad) eller torkade bär
1 dl riven mörk choklad
yoghurt

Tillredning

1. Slå havre- och kokosflingorna, nöt- och mandelblandningen, oljan och sirapen i en skål. Rör ihop ingredienserna omsorgsfullt. Häll blandningen på en ugnsplåt täckt med bakplåtspapper.

2. Grädda blandningen i ugn (+150 °C)  25–40 minuter tills den är vackert gyllenbrun. Vänd granolan under gräddningen.

3. Låt granolan svalna och tillsätt frukt/bär, riven choklad. Granolan håller några veckor i förslutet kärl. Servera med yoghurt.

Text Sanna Kekäläinen
Foto Reetta Pasanen
Dryckesförslag Taina Vilkuna, Alko

Publikation: Etiketten 1/2015
Choklad- och nötgranola
Tillagningstid: 30–60 min

Maträtt:


Knaperrostade havreflingor i kombination med riven choklad och nötter sätter guldkant på vilken morgon som helst.

Dryckesförslag:

Varför inte ta ut svängarna och välja ett rosa mousserande vin? Väl avkylda mousserande och pärlande söta muscatviner passar utmärkt till granolan och de övriga brunchrätterna. Vinets rela­tivt låga alkoholhalt lämpar sig väl för den tidiga timmen. Kom ihåg de alkoholfria alternativen!


Citronpannkakor

4 portioner

Ingredienser

2 ägg
2 msk socker
1 burk (250 g) ricotta eller crème fraîche
3 dl (hel)mjölk
2 msk smält smör
2 tsk rivet citronskal  (ekologisk citron)
4 dl vetemjöl
2 msk vallmofröer
2 tsk bakpulver
smör till stekningen

Till serveringen: lönnsirap

Tillredning

1. Vispa äggen och sockret till ett fluffigt skum med en elvisp. Slå ricottan (crème fraîchen), mjölken, det smälta smöret och det rivna citronskalet i en skål och häll därefter blandningen i skummet. Rör ihop mjölet, fröerna och bakpulvret och slå dem i blandningen.

2. Stek tjocka pannkakor i smör på  svag värme.

3. Servera med lönnsirap.  Pann­kakorna kan även serveras med  vispgrädde och bär (t.ex. blåbär).

Tips: Vetemjölet kan helt eller delvis ersättas med fullkornsvetemjöl.  Pannkakorna kan stekas i rybsolja.

Text Sanna Kekäläinen
Foto Reetta Pasanen
Dryckesförslag Taina Vilkuna, Alko

Publikation: Etiketten 1/2015
Citronpannkakor
Tillagningstid: 30–60 min

Maträtt: Efterrätt
Vegetarisk


Dryga ut smeten med vallmofröer och citron och servera den stekta härligheten med underbar lönnsirap. Vilken brunch­delikatess!

Dryckesförslag:

Ett traditionellt torrt och fruktigt mousserande vin från USA eller Nya Zeeland med citrustoner och en sockerhalt på minst 10 gram per liter balanserar upp pannkakornas och lönnsirapens sötma.