Personer

MasterChef Joonas pizza med kallrökt lax

MasterChef-vinnaren Joonas Hämäläinens framgångsrecept är egenhändigt bakad pizza fylld med sparris och kallrökt lax.

Vinnaren av kocktävlingen MasterChef, Joonas Hämäläinen, har hunnit med mycket på kort tid. Efter segern i den populära TV-tävlingen år 2011 har han arbetat inom restaurangbranschen tillsammans med namnkunniga kockar, skrivit en kokbok och jobbat som försäljningschef på ett lokalt slakteri.

Vilken är din mat- och dryckesfilosofi?
Min filosofi är ganska gränslös: Det viktigaste är att man njuter av maten och matlagningen. Mat är definitivt mer än bränsle och därför bör den vara både god och tilltalande. Måltidsdrycken förhöjer smaken, men den får inte bli en belastning. Man klarar sig i allmänhet utan dyra viner.

Vilket är ditt framgångsrecept?
Min pizzadeg har varit en trogen följeslagare under flera år. Den enkla men välsmakande bottnen är lätt och trevlig att baka ensam och i goda vänners lag. Hemlagad pizza slår frysdiskarnas pizzor med hästlängder. Som pizzafyllning kan jag rekommendera kallrökt lax och sparris.

Text: Julia Isoniemi
Foto: Jami Ropponen