Trendmat

Lättbakad raw food-tårta med jordgubbar

Varför inte baka en läcker raw food-tårta på sommarens jordgubbar? Tårtan lämpar sig utmärkt för dem som följer en glutenfri, vetefri och/eller mjölkfri diet.

Med raw food avses obehandlad mat gjord på råvaror från naturens skafferi. Ingenting värms över + 45 °C, vilket innebär att man inte behöver någon ugn. Däremot behöver bagaren en frys, ett kylskåp och en hushållsmixer eller blender.  

Den gluten-, vete- och mjölkfria raw food-tårtan är lätt att baka. Tårtbottnen görs på torra frukter, mandlar, nötter och kokos. Honungen kan vid behov ersättas med rörsocker.

Tänk på att blötläggningen av nötterna och mandlarna tar tid och att tårtan inte stelnar på ett ögonblick.

Raw food-tårtan liknar en cheese cake, men den innehåller inget gelatin. När kokosoljan stelnar ger den tårtan stadga. Kokosen i receptet påverkar inte tårtans mak.

Garnera tårtan med färska jordgubbar strax före serveringen. Skiva jordgubbar med en äggskärare och tryck fast skivorna längs tårtans kanter.  

Raw food-tårtan är fräsch och fyllig. En liten bit av läckerheten tillfredsställer i allmänhet sockerbegäret.

Text: Helena Saine-Laitinen
Foto: Roope Permanto