Trendmat

Vildmat är inne

Vildmat fascinerar och intresserar. Förr gick hanteringen och tillredningen av livsmedel från naturens skafferi i arv från mor till dotter, men i dag berättar bland annat toppkockar och Marthaföreningar hur man kan använda de vilda läckerheterna.

Med vildmat avses alla vilt växande örter, grönsaker, bär, frukter och svampar samt fisk, vilt och till och med ren. Vildmats­säsongen inleds i mars i södra Finland och i juni kan man plocka vilda örter i hela landet.

Projektchef Sini Garam från ELO-säätiö (Stiftelsen ELO) berättar att en stor del av varorna i naturens skafferi är både hälsosamma och ekologiska. Vildmaten är i allmänhet säsongsbetonad: Vi har bland annat laksäsong, skottsäsong och bärsäsong.

”Finländarna fascineras av den vilda matens ursprung och av upplevelserna kring maten.”

Genom att frysa in och torka naturens livsmedel kan vi njuta av dem året runt.

”Vår rena vildmat väcker intresse också utanför landets gränser. Restaurang Noma i Köpenhamn, som har valts till världens bästa restaurang hela fyra gånger, köper regelbundet torkade vilda örter från Savolax.”

Kirskål, maskros och nässla är utmärkta exempel på vildmat. Varför inte servera bakpotatis med hortapesto, som är en fyllning gjord på naturens råvaror.

Text: Marita Kokko
Foto Getty Images