Måltid

Dryckernas inbördes harmoni

Om du bjuder på flera olika drycker under en måltid, är några råd på sin plats:

Lätta viner före tunga viner

Smaknerverna avtrubbas, om starka smaker kommer före milda smaker. Det gäller både mat och dryck. Mera finstämda smaknyanser kan inte hävda sig och faller platt till marken.

Vitt före rött

Detta råd är egentligen en upprepning av det föregående, om vi utgår från den gamla uppfattningen att ett vitt vin alltid är lättare än ett rött. Om upplägget är sådant att det röda skall drickas före det vita, kan du disciplinerat avvika från regeln.

Du kan mycket väl bjuda ett lätt rödvin till förrättspatén och ett kraftigt, aromatiskt vitvin till varmrätten, som kan bestå av exempelvis fågel.

Torrt före sött

Ett torrt vin smakar surt, om det serveras direkt efter ett sött vin. Har du valt att servera gåslever till förrätt med ett lämpligt sött vitvin till, är det helt regelrätt att servera en mellanrätt.

Den kan bestå av en förrättssoppa eller en lämplig sorbet, som neutraliserar munnen innan du serverar den egentliga huvudrätten med tillhörande viner.

Ungt och okomplicerat före årgång och kvalitet

Servera gärna äldre och bättre viner efter enklare viner. Luften går ur måltiden, om höjdpunkten infaller genast i början.

Till dessert skall det vara ett sött vin

Dessertvinet bör vara sötare än den efterrätt det serveras till, men undantaget bekräftar regeln. Man kan till exempel bjuda på äkta champagne till dessert.

Kombinera med förstånd

Snaps avtrubbar smaknerverna. Vin som dricks till eller efter snapsen kommer aldrig riktigt till sin rätt. Om du serverar snaps till en måltid, kan du låta kvalitetsvinerna stå.

Öl och vin hör enligt en gammal regel inte till samma måltid. I vårt nordiska kök finns det flera rätter som vi gärna dricker öl till.´

Om du bjudit på öl till förrätten och vill servera vin till huvudrätten, skall anrättningen klara av ett tillräckligt aromatiskt och kraftigt vin.

Alkoholfritt ett alternativ

Alla kan eller vill inte dricka alkoholdrycker. Om du serverar en alkoholhaltig cocktail som välkomstdrink, kan du blanda en god alkoholfri variant av saft eller läsk, helst med samma färg som den alkoholhaltiga cocktailen.

Vid festliga tillfällen kan du ställa alkoholfria viner vid sidan av de alkoholhaltiga. Då får alla likadan dryck i glaset och likadana glas.

Till en mera vardaglig tillställning, exempelvis en affärslunch, kan du med fördel servera vatten eller alkoholfritt öl. Det är också artigt att alltid ställa ett vattenglas bredvid vinglaset. Då kan man släcka törsten med vattnet och njuta vinet i mindre klunkar.