Måltid

Klassiska kombinationer

Det finns många utmärkta kombinationer av vin och mat, här har vi plockat fram de mest kända.

Boeuf bourguignon och röd bourgogne

Caprisallad och italiensk pinot grigio

Crème brûlée och starkvin på Muscat

Crème Ninon och champagne

Sniglar och vit bourgogne

Gorgonzola och amarone

Gravlax, senapssås och halvtorr riesling

Grillad kyckling och beaujolais

Gåslever och söt, vit sauternes

Älgfilé och châteauneuf-du-pape

Kaviar och champagne

Lamm och röd médoc eller rioja

Jordgubbar med vispgrädde och söt vit bordeaux

Orre eller tjäder och pomerol

Munsterost och alsasisk gewürztraminer

Salad Niçoise och provensalskt rosévin

Ostron och chablis eller stout

Stekt kalkon och en god pinot noir

Pepparbiff och syrah

Roquefort och sauternes

Stilton och portvin

Tapas och sherry fino eller manzanilla

Desserter på mörk choklad och banyuls

Kalv och chianti

Getost och sancerre