Måltid

Lamm med aprikos

Lammstek med mintgelé är en lyckad kombination. Den som inte tycker om gelé kan välja något annat till lammet.

Plommon passar utmärkt till lammstek, men aprikos och rotfrukter sätter också piff på rätten, säger Juha Nokka som föder upp får i Somero.

Sin egen lammstek avnjuter han med potatis, morot och lök. Fåruppfödaren och lammexperten uppmanar den som vill prova på något nytt att smaksätta lamm­steken med aprikos. Resultatet blir bäst om aprikosen får badda i ugnen tillsammans med köttet. 

Sötman i lammstek med aprikos kräver ett fruktigt vin. Den som föredrar rödvin kan med fördel välja ett måttligt ekat, mustigt och syltigt malbecvin från Argentina eller ett zinfandelvin från USA. Vänner av vitt vin kan välja ett fruktigt och livligt torrt eller halvtorrt riesling­vin från Tyskland eller Alsace och ölvänner kan skölja ner den läckra rätten med en fruktig och nyansrik ale.

Varför inte bryta en smula mot konvenansen och servera får i kål på påsken? Juha Nokka anser att hans barndomsrätt passar utmärkt på påskbordet.

Styckningsdetaljerna bringa och bog lämpar sig utmärkt för rätten, som också innehåller kål, palsternacka, selleri och lök. Vegetabilierna tillförs när köttet är halvfärdigt och sedan får hela härligheten badda i lugn och ro på svag värme tills den är färdig. 

Får i kål avnjuts traditionellt med öl. Rätten balanseras särskilt väl upp av ale med lagom humlebeska och fylligt, nyansrikt kloster- eller trappistöl. Den som föredrar vin kan välja ett friskt och syrligt rieslingvin från Alsace.

Text Marita Kokko
Dryckesförslag Taina Vilkuna, Alko
Foto Stockfood

Texten publicerad i Etiketten nr 1/2015