Måltid

Lyckad kombination: Julskinka

Varför är griskött eller fläsk en utmanande råvara vad gäller dryckesval? Jo, till griskött väljer man lätt ett för kraftigt och fylligt rödvin, i synnerhet till julskinkan. Köttet är dock ljust med relativt mild och söt smak som lätt förtas av kraftiga drycker.

Experter på val av dryck: Produktkommunikationschef, Master of Wine Taina Vilkuna och service- och varuutbildare Selma Wennonen från Alko.

Taina: Det klassiska valet är öl, företrädesvis mörk inhemsk lager. Griskött kan serveras på många sätt, exempelvis griljerat, med sås och som skinka. Jag rekommenderar ett allroundöl till grisrätter.

Selma: Jag föreslår ett syrligt vitt vin med en gnutta restsocker gjort på någon av druvorna Riesling eller Pinot Gris. Viner från Alsace lämpar sig utmärkt till grisrätter med tyska förtecken.

Taina: Javisst! Man kan ju fråga sig vad som avses med ett klassiskt dryckesval. Klassiskt ur finländskt eller europeiskt perspektiv?

Selma: Borde man ange fransk cider som ett mindre klassiskt alternativ? Det tycker jag nog. Cidern rimmar utmärkt med köttet, äpplena, surkålen och de övriga tillbehören.

Smaktyper
Vitt vin: friskt & fruktigt eller nyansrikt & strukturerat.
Öl: mörk eller ljus lager

Prova
Fransk cider

Text: Diana Törnroos
Illustration: Pietari Posti