Måltid

Tre tips för att servera sommaröl

”Även om sommarölen är lättta och friska, uppvisar de en fin arompalett som passar till olika sammanhang under sommaren. Årets sommaröl och säsongs cider fungerar både för social törstsläckning och som måltidsdrycker. De lätta och friska ölen är överraskande mångsidiga”, säger Mika Kauppinen, Alkos varugruppschef för öl och cider.

1. Alla friska sommaröl och sommarcidrar kan serveras ordentligt iskalla

”Sommaren ser till att drycken blir varmare. Jag rekommenderar dock ett traditionellt glas på hög fot och med tunn kant – också rödvinsglas går bra. Å andra sidan får man förstås använda sitt favoritglas på sommarsemestern”, säger Mika Kauppinen.

2. Veteölen är lysande universalmatdrycker

”De är lättillgängliga och otroligt friska, och de passar utmärkt till bland annat nordiska fiskrätter, sushi och annan mat med lätta aromer. Det kan inte gå fel. Finländarna gillar också olika slags salladssåser med vinäger, och också med dem är veteölen på sin plats som matdryck.”

3. Pilsner är ett garanterat bra val för att skölja ner halstrad fisk.

"De som önskar ett fruktigare och mjukare öl väljer med fördel ett veteöl. Ett lite fylligare alternativ till friska och syrliga fiskrätter är en medelfyllig men ändå frisk grapefruktsaktig pale ale med stark humlebeska.”

 

Specialist: Alkos varugruppschef för öl och cider Mika Kauppinen
Text: Mikko Salmi
Foto: Mikko Hannula