Måltid

Val av dryck

Valet av måltidsdrycker beror på vilken typ av evenemang det gäller. Till en mer informell fest går det bra med lite robustare dryckjom, men om du skall bjuda på en bättre middag bör även dryckerna vara av högre klass.

Maten och drycken bör hålla samma standard. Om du lagar maten med stor omsorg av noga utvalda råvaror är det också värt att satsa lite extra på de drycker som serveras till. Drycker som serveras till lunch kan vara enklare än de som bjuds vid en middag.

Mat och dryck kompletterar varandra

Det är en god idé att välja drycker med sådana aromer att de matchar aromerna i maten. Å andra sidan kan ett motsatspar mötas i harmoni, till exempel syran i dryck kan balansera upp de feta inslagen i en rätt.

Mat som har en stark smak kräver en dryck med kraftiga toner. Alltför stöddiga drycker kan dock förta smaken i lättare maträtter.

Också tillredningssättet och tillbehören påverkar smakupplevelsen. Till exempel feta såser gör att en maträtt känns mäktigare. Stekt eller grillad mat är bastantare än kokt.

Alkos matsymbolerna har tagits fram för att göra det lättare att kunna kombinera mat och dryck. När vi planerade matsymbolerna, funderade vi på vilka maträtter som i första hand passar till en bestämd dryck. Att välja måltidsdrycker är i högsta grad en fråga om tycke och smak, och det finns därför fler än bara ett alternativ.

Våra försäljare står gärna till tjänst vid val av måltidsdrycker.