Måltid

Veteölen hör sommaren till

Alkos sortiment drygas ut med friska och fruktiga veteöl i början av sommaren. Veteölet, som har rönt stor framgång, bjuder på många intressanta smakupplevelser. Ölet lämpar sig utmärkt som sällskapsdryck och som dryck till sommarens rätter.

Veteölet härstammar från Bayern, där det under flera sekler släckte törsten hos överklassen. I dag har också vi vanliga dödliga tillgång till drycken, som har blivit mäkta populär runt om i världen. Veteölets popularitet förklaras av dess nyansrika smak och dess lämplighet som dryck till olika rätter.

”Det är lätt att falla i farstun för det fruktiga och friska ölet, som är utmärkt som sällskapsdryck, törstsläckare och måltidsdryck”, säger produktgruppchef Mika Kauppinen.

Allt fler väljer veteöl året om som sällskaps- och måltidsdryck. I sommar erbjuds ölälskarna ett aldrig tidigare skådat urval av veteöl. Det är bara att välja och vraka mellan ljusa, mörka, klara och naturligt grumliga sorter! I sortimentet finns till och med veteöl med toner av råg.   

”I sommar erbjuder vi kunderna många veteöl som rimmar med solen och värmen.”

Spännande nyheter

Bland sommarens nyheter finns fyra tyska veteöl med olika smaknyanser. Erdinger Urweisse, som är ett bärnstensgult, grumligt öl med toner av pomerans och citrus, lämpar sig utmärkt till sallad och till färskpotatis och sill.

König Ludwig Weissbier är ett något nyansrikare och kraftigare veteöl. Det gyllengula, naturligt grumliga ölet med toner av banan och örter lämpar sig till bland annat fet fisk och grillat griskött.

Schneider Weisse Tap 2 Mein Kristall är ett klarfiltrerat veteöl av typen kristallweizen. Det sädesgula, blommiga ölet med toner av citrus lämpar sig utmärkt som aperitif och som dryck till vegetariska rätter och mager fisk.  

Det nötbruna veteölet Störtebeker Roggen Weizen har spännande toner av råg, banan, plommon och gräddkola. 

”Rågen och den mörka malten ger ett fylligt och brödigt öl som lämpar sig utmärkt till rökt fisk, grillrätter, skärgårdslimpa och lantbröd”, säger Johanna Varjonen som är ny produktchef inom segmentet öl.

Frisk fruktighet

Veteöl är en utmärkt måltidsdryck. Både de ljusa och mörka sorterna bjuder på frisk fruktighet som rimmar med olika rätter. Fruktigheten gör vegetariska rätter rättvisa, medan syrligheten är som gjord för fiskrätter. De maltiga och rostade aromerna i mörkt veteöl ger kötträtter en utmärkt inramning.   

Veteöl saknar humlebeska, vilket gör det till en lämplig ingrediens i bland annat såser och marinader. Varför inte sätta piff på såsen till mager fisk med en skvätt aromrikt veteöl? 

Veteöl lämpar sig utmärkt som dryck till blåmusslor, räkor och inhemsk fisk. Citrusaromerna i det belgiska veteölet witbier är som skapade för fisk- och skaldjur. När augustimörkret tätnar och kräftfaten dyker upp på festborden har det ljusa veteölet högsäsong!

Servera med stil

Veteöl med bomullslik skumkrona serverat i vackra glas är en njutning för alla sinnen. Skumkronan, som sammanhänger med koldioxiden och proteinerna i ölet, behöver ett relativt stort glas för att utvecklas.  

Flaskor med veteöl bör förvaras stående i kylskåp för att låta jästen sedimentera. Servera ölet väl avkylt i höga glas. Skumkronan lyckas bäst om man häller upp ölet längs glasets kant. Låt skumkronan bli ungefär fem centimeter tjock. Genom att snurra flaskan mellan händerna lossnar jästen, som kan användas som extra krydda.

 20 olika veteöl i Alkos sortiment

Finländarna har tagit emot veteölet med öppna armar. För att tillgodose den ökande efterfrågan har Alko breddat sitt sortiment, som i sommar omfattar ett tjugotal olika veteöl. Veteölet har den friska fruktighet som konsumenterna efterlyser.  

Grumliga hefeweizen, mörka dunkelweizen, filtrerade kristallweizen och kraftiga weizenbock är typiska tyska veteöl. Den som vill ha kraftigare citrustoner kan välja det belgiska veteölet witbier.

Kom ihåg den alkoholfria varianten

Visste du att alkoholfritt veteöl är det näst populäraste veteölet i Tyskland? Hefeweizen kommer på första plats, medan både dunkelweizen och kristallweizen har fått se sig slagna av det alkoholfria veteölet. Alko har sammanlagt sex alkoholfria ölsorter, varav två är veteöl.

Text Mikko Salmi
Foto Kreetta Järvenpää