Måltid

Vilken dryck till viltfågel?

Medelfylligt eller lätt vin samt lagom aromatiskt, fylligt öl passar till många fågelrätter.

Fågelkött är mindre fett än nöt- eller griskött. Till skillnad från mild kyckling är smaken hos anka och viltfåglar kraftigare och hos vissa arter är även färgen mörk.

Av smaktyperna bland Alkos viner passar särskilt bäriga och friska, till stadiga viltfågelrätter även robusta och kraftiga rödviner. Väljer man ett vitt vin, kan det gärna vara generöst och rostat eller nyanserat och strukturerat i smaken.

Bland öltyperna lämpar sig sådana med generös smak, till exempel ale eller mörk lager. Till en festligare fågelmåltid blir det utmärkt med rosé- eller blanc de noirs champagne.

Klassiska pinot noir

Pinot noir-viner, i synnerhet från franska Bourgogne, matchar fågel väl. Vinets medelfyllighet och körbärsaromer går ihop även med smak av vilt. Fransk beaujolais och medelfyllig spansk rioja smakar också bra till fågel, liksom ett fylligt rosévin, exempelvis tavel från södra Frankrike.

Till mörkare fågelkött passar medelfylliga viner gjorda på Nebbiolodruvan, som italiensk gattinara samt mjuka merlotviner. Det kommer eleganta merlotbaserade viner bland annat från Saint-Émilion i franska Bordeaux.

Cider och anka

Restaurangchef Saara Flink på Lapland Hotel Sky Ounasvaara rekommenderar att man provar traditionell cider till fågelrätter.

”Om det till exempel serveras anka i en fruktig sås, passar det bra med traditionellt tillverkad cider. Också ett italienskt chiantivin smakar bra till anka.”

Den som är fördomsfri hittar nya, läckra smakpar. Syrah är kanske inte det första vinet man tänker på till en fågelmåltid.

”Vi serverade ett vin från Rhône i Frankrike gjort på en blandning av syrah och grenache till ripa och kombinationen var väldigt populär”, säger Saara Flink.

Matens tillredningssätt påverkar valet av dryck. En fågelrätt som serveras i gräddig sås kan smaka bra med ett vitt, eklagrat chardonnayvin. Om det serveras en söt gelé till köttet eller det späckas eller grillas, får också vinet vara kraftigare. Bra val kan då vara rödvin som pinotage från Sydafrika eller barbera från Italien.

Text Pirkko Koivu
Foto Thinkstock