Kombinera mat och dryck

Vilket vin passar med fisk eller kräftor?

Fisk i alla former hör till den åländska sommaren. De flitiga fiskar själva, andra köper den över disk.

Stekt abborre och nypotatis som serveras med en gräddfilssås kryddad med örter är en populär sommarklassiker och Sannikka Björklund, Alkos butikschef på Åland och stationerad i butiken i köpcentret Maxinge, vet vad hon vill servera till den rätten:

”Ett ekologiskt vin från Alsace gjort på Riesling-druvan. Det har en mjuk smak som matchar den milda abborren och det passar även om man smaksätter såsen med citron”, säger hon.

Vin och öl med rökt fisk

Rökt fisk, ofta lax, är ett annat säkert sommarkort och Ina Juselius, försäljare i Alkos butik i köpcentret Sittkoffs mitt i Mariehamn, rekommenderar också viner från franska Alsace.

”Gärna ett vin gjort på Gewürztraminer-druvan! Många viner från Alsace är gjorda på druvblandningar där exempelvis Riesling och Pinot Gris kan ingå och de kan också passa utmärkt till den feta laxen. Om man vill dricka öl föreslår jag ett tyskt veteöl eller en mörk lager. De söta karamelltonerna i det mörka ölet passar bra till den ofta kraftiga röksmaken, säger hon.”

Till kräftorna

Den 21 juli får man avnjuta de första kräftorna fångade i någon åländsk sjö.
Nika Lindholm, försäljare i Alkos butik i Sittkoffs, tvekar inte när hon rekommenderar drycker till kräftfesten.

”Halvtorra viner av Riesling-druvan! Testa också ett vin från Österrike gjort på landets ”nationaldruva” Grüner Veltliner. Den ger syrliga viner med citrus- och peppartoner som passar bra till kräftorna. Annars går det alltid bra med ett halvtorrt mousserande vin eller med äkta champagne”, säger hon.

Somrig sallad

Fisk i all ära men ibland är det gott med en sommarsallad med kyckling som huvudingrediens som serveras med en vinägrettsås.

”Till en sådan rätt skulle jag tveklös välja ett rosévin, till exempel ett halvtorrt gjort på Merlot-druvan”, säger Catharina Henriksson, försäljare vid Alko-butiken i Maxinge.

Och vill man grilla en köttbit har Sannikka Björklund en rekommendation:

”Röda viner gjorda på Zinfandel-druvan passar bra till grillat!”

Text Helena Forsgård
Foto Thinkstock