Måltid

Vilket vin till sparrisen? Kundens checklista

Ett gott vin sätter guldkant på sparrisfesten. Valet av vin underlättas av några enkla grundregler.

Sparris, vin och något till

Sparrisen kommer med våren. Grön och vit sparris är uppskattade läckerheter, men de kan vara svåra att kombinera med vin. Sparrisen kan ge vinet en metallisk ton, men i kombination med till exempel beurre blanc, hollandaisesås, smält smör, olivolja och/eller citron rimmar sparrisen utmärkt med olika viner.

Syrorna framförallt

Den som är på jakt efter ett vitt vin till sparrisen bör leta bland Alkos smaktyper nyanserat & strukturerat och friskt & fruktigt. Vinerna i vardera gruppen bjuder på frisk syrlighet och komplexa toner som rimmar med sparrisens förföriska smakvärld.

En aromatisk och frisk grüner veltliner eller en lätt blommig torr muscat är utmärkta val till sparrismåltiden. Viner gjorda på någon av druvorna riesling, chenin blanc och oekad chardonnay gör också vårens primör rättvisa.

Sauvignon blanc till grönt, pinot blanc till vitt

Vinet kan även väljas med utgångspunkt från sparrisens färg. Grön sparris bjuder på grästoner medan vit sparris har en lätt bitter smak.

Den gröna sparrisens aromer rimmar med viner gjorda på druvan sauvignon blanc, som bjuder på toner av gräs och örter. Sauvignon blanc-viner från Nya Zeeland och franska sancerre- och pouilly-fumé-viner, som är gjorda på samma druva, lämpar sig utmärkt till grön sparris.

Till vit sparris kan man med fördel välja en mjuk pinot blanc från Alsace eller Tyskland. I Tyskland går druvan pinot blanc ofta under namnet Weissburgunder.

Champagne och andra mousserande viner

Vårens första sparrismåltid är en viktig tilldragelse som kan göras ännu festligare med champagne, cava eller något annat torrt mousserande vin tillverkat enligt den traditionella metoden. Mousserande vin lämpar sig också utmärkt till läcker sparrissoppa.

Låt helheten avgöra

Fastän ekiga viner i allmänhet inte lämpar sig särskilt väl till sparris lönar det sig alltid att beakta helheten och att lita på sin egen smak. Om sparrisen serveras till exempelvis lax med hollandaise-, murkel- eller någon annan krämig sås kan en svagt ekig chardonnay rimma utmärkt med helheten.

Tillredningssättet och tillbehören inverkar också på valet av vin: Om sparrisen serveras inlindad i lufttorkad skinka eller bacon, paneras eller grillas kan ett medelfylligt rödvin med låg tanninhalt, till exempel en pinot noir, vara det rätta valet. 

Text: Pirkko Koivu
Foto: iStockphoto