Matlagning

Glöggens nya liv

Julen kom och gick. Många hushåll står nu inför ett ständigt återkommande dilemma: vad göra med den överblivna glöggen? Slänga den eller ge den nytt liv?

Den söta, kryddiga glöggen kan användas på många sätt. Varför inte ta till vara julens dryck och prova på något nytt och spännande?

Sorbetpinnar på glögg låter väl spännande? Ingen matblogg eller mattidning med självaktning har missat uppfriskaren ”ice pop”, som är en liten sorbetpinne eller isglass som serveras före den egentliga desserten eller i stället för startern eller välkomstdrinken.

Glöggens sötma ger köttgrytor en mustig ton och såser ett intressant djup. Alla vet att en skvätt rödvin i marinader gör köttet mört, men visste du att glögg har samma effekt?

Glöggbaserad glasyr sätter piff på vilken cheesecake eller pannacotta som helst, marmeladkarameller får både färg och smak av julens söta dryck och i körsbärs- och fruktkompotter gör en skvätt glögg underverk.

Man kan frysa in överbliven glögg i fryskaskar eller isformar och använda den när julen åter står vid snöig port. Om glöggtanden börjar värka tidigare, till exempel när sommarsolen skiner, kan man röra ihop en svalkande sangria av den frysta juldrycken.  

Glögg som innehåller socker och alkohol kan sparas till följande jul i oöppnad flaska, men om flaskan öppnas bör drycken konsumeras inom en vecka.  

Ost- och päronsallad med glöggsirap

4 portioner
Tillagningstid 10 min.
Svårighetsgrad: lätt

2 mogna päron
200 g blåmögel- eller getost
4 dl rucola eller bladspenat
1 dl skuren rödsallat eller sallatscikoria
2 dl krossade valnötter (rostade)
0,5 tsk svartpeppar mald i pepparkvarn

Dressing

2–4 msk glöggsirap
1 tsk rödvinsvinäger
0,5 tsk flingsalt, t.ex. Maldon
4 msk olivolja

Börja med att tillreda dressingen. Blanda ner vinägern i glöggsirapen (se nedan) och smaka av med salt. Slå i olivoljan och rör om.

Skala och skiva päronen. Smula eller skär osten i lämpligt stora bitar. Skölj sallaten och placera den på ett serveringsfat. Lägg därefter på päronen och osten. 

Slå dressingen över salladen. Toppa med nötter och mald svartpeppar.

Glöggsirap

Tillagningstid 5 + 40 min.
Svårighetsgrad: medelsvår

5 dl rödvinsglögg
5 dl socker

1 limefrukt

Skölj och skala limefrukten. Avlägsna det beska vita skiktet.

Lägg skalet i en kastrull och slå i glöggen och sockret. Koka upp och låt glöggsirapen puttra ca 20 minuter. Observera att sirapen fortsätter att förtjockas efter att du lyft bort kastrullen från plattan.

Låt glöggsirapen svalna i rumstemperatur. Förvara sirapen i kylskåp. Stelnad sirap kan göras flytande genom uppvärmning i kastrull eller mikro.

Tips: Överbliven glöggsirap kan avnjutas med ost eller användas som ingrediens i drinkar och sangria.

Dryckesförslag: Sältan i salladens blåmögelost accentuerar glöggsirapens sötma. Salladen har få ingredienser och är därför lätt att tillreda. Anrättningen med intensiv smak lämpar sig som förrätt och som rätt på ett buffébord.

Text: Sanna Kekäläinen
Foto: Reetta Pasanen
Glaset är från Alkos sortiment, resten är rekvisita.