mocktail

Mocktail #7: When Tomato Met Basil

En mocktail lämpar sig som bra som aperitif och sällskapsdryck, men den kan också drickas genomgående till en hel måltid. Mika Räisänen i Helsingfors tog fram en mocktail att avnjuta som dryck på kräftskivan, men den går lika bra att servera vid andra fester. Den femte smaken umami finns i bland annat skaldjur och tomater, så här kombineras två umamismaker.

When Tomato Met Basil är en mocktail som kan varieras efter gästernas tycke och smak. Man kan späda ut den med alkoholfritt mousserande vin eller alkoholfritt lageröl.

When Tomato met Basil

8–10 minitomater
6 basilikablad
1 tsk ättika
2 tsk socker
en skvätt citronsaft
alkoholfritt mousserande vin ELLER alkoholfritt lageröl
krossad is

Till garnering

minitomater och basilika

Mika Räisänen

Tillredning

  1. Lägg tomater och basilikablad i botten av ett lågt "on the rocks"-glas.
  2. Rör ner ättika och socker. Pressa över en skvätt citron.
  3. Mosa ingredienserna i glaset.
  4. Fyll på med krossad is.
  5. Späd med öl eller mousserande vin.
  6. Garnera till sist med några minitomater och basilika.
When Tomato met Basil