Fakta om produkterna

Ale

Ale kännetecknas av söt fruktighet med inslag av karamell och ett rikt spektrum av aromer. De kan ha en mild smak av humlebeska eller en intensivt blommig humlekaraktär beroende på öltyp.

Hitta ale

Olika sorters ale

I slutet av varje typbeskrivning finns angivna typens alkohol- och bitterämneshalt (EBU) samt färg. Typerna är ordnade från lätta till kraftiga.


Mild ale

Mild ale är som namnet antyder en relativt mild typ av ale som härstammar från de brittiska öarna. Den är söt och har en fin maltsmak. Mild ale har dessutom en viss fruktighet och en bra balans där varken malttoner eller humlearomer dominerar. En aning vetemalt används ibland vid bryggning av mild ale. Mild ale kan även vara lätt smaksatt med honung, frukt eller bär.
2,5–6,0 % • 15–30 EBU • ljusgult–kopparbrunt–brunt


Bitter

Bitter eller bitter ale är ursprungligen en ale i brittisk stil med låg alkoholhalt. Aletypen har en kraftig humlebeska. Bitter tillverkas huvudsakligen av ljus malt och humle av de brittiska sorterna Fuggles och Golding. Den är en aning fruktig i smaken och har tydliga toner av malt och dessutom en utpräglad men elegant humlebeska. Doften innehåller jordiga och örtiga nyanser från humlen. Man kan också känna en viss blommighet.
3,2–3,8 % • 25–35 EBU • gult–nästan bärnstensbrunt


ESB

ESB står för Extra Special Bitter, en brittisk öltyp som har högre alkoholstyrka än vanlig bitter. Även traditionell special bitter, special old bitter och premium bitter utgör starkare varianter av bitter. ESB har stor humlebeska i likhet med ordinär bitter, men beskan är mer framträdande än i pale ale.
3,8–5,9 % • 25–50 EBU • gult–bärnstensfärgat


Pale ale

– i brittisk stil

I pale ale av brittisk typ används brittisk pale ale-malt som ger ölet en lite nötig smak. Ölet har söta karamelltoner på en fin maltbotten. Man kan hitta inslag av nötter och kex i doften. Pale ale har mindre humlebeska än bitter och ESB.

– i belgisk stil

Pale ale av belgisk typ påminner om brittisk pale ale, men är mer aromatisk och har en kraftigare smak. Här finns mjuka toner av frukt och kryddor. Doften bjuder på aromer av rostat bröd och kex kombinerat med plommon, apelsin och sirap.

– i amerikansk stil

Pale ale i amerikansk stil har sina rötter i brittisk pale ale. Skillnaden ligger i att man använder amerikansk humle som ger en antydan av citrusfrukt och blommor i doften. Amerikansk pale ale har något mindre maltighet än sin brittiska motsvarighet.

4,0–6,2 % • 25–45 EBU • kopparfärgat–bronsfärgat–rödbrunt


Brown ale

Brown ale härstammar från nordöstra England och är kusin till pale ale. Karamellmalt ger brown ale en grundton av kola med inslag av mörka bär. Doften innehåller nötter, kex och kaffe. Brown ale har en perfekt balans mellan malt och humle.
2,8–5,4 % • 15–35 EBU • bärnstensfärgat–mörkbrunt


Ale

Ale är ett öl som är svår att placera i en speciell kategori. Hit hör till exempel brittisk dinner ale, en relativt okänd typ av ale som numera fallit i glömska. Även amber eller red ale i amerikansk stil räknas till denna öltyp.
4,0–6,0 % • varierande EBU • varierande färg


IPA

IPA, India Pale Ale, är en alkoholstark typ av ale med en mycket kraftig humlebeska . IPA togs fram ur olika ölsorter som utvecklats för att tåla långa sjöresor till Indien. India Pale Ale har en distinkt smak av malt som kompletteras av en aromatisk humlebeska. Den går över i en ganska torr eftersmak. Doften bjuder på toner av bröd, kex och kola från karamellmalt. Traditionell brittisk humle bidrar med nyanser av jord, blommor och gräs.
5,0–7,5 % • 40–70 EBU • gyllengult–kopparfärgat


Old ale

Old ale är en mörk och fyllig typ av ale med söta malttoner. Den har ofta hög alkoholhalt. Old ale framställdes ursprungligen som en värmande dryck mot vinterkylan. Smaken karakteriseras av en maltig sötma. Doften har toner av karamell, nötter, sirap samt torkad frukt och vinbär. Mörka maltsorter bidrar med rostade nyanser samt inslag av lakrits, kakao och choklad. Old ale som fått mogna länge kan även ha viss antydan av sherry, portvin eller madeira i doften.
5,8–8,5 % • 30–60 EBU • brunt–mörkbrunt


Strong ale

Strong ale är en fyllig ale med tydliga malttoner. Den är söt i smaken. Doften har inslag av karamell, nötter, sirap samt torkad frukt och vinbär. I strong ale som går i skotsk stil kan man också känna nyanser av torv och rök. Aromer av kryddor, körsbär och plommon är utmärkande för strong ale i belgisk stil.
5,0–10,0 % • 17–35 EBU • bärnstensfärgat–ljusbrunt


Golden ale

Golden ale är ursprungligen en alkoholstark belgisk ale. Man hittar frukt, kryddor och tydlig alkohol i ölets smak. Doften har toner av päron, äpplen och plommon och även peppar och andra kryddor. Man använder aromhumle för att ölet ska få blommighet och lite inslag av parfym.
7,5–10,5 % • 25–35 EBU • gult–gyllengult


Klosteröl

Klosteröl eller abbey ale eller bière d'abbaye eller abdijbier är en typ av ale som munkar tillverkade på kloster förr i världen. De är söta och alkoholstarka öl med toner av frukt, rom och aromhumle.

– blonde (ljus)

Doften är kryddig och örtig med svaga inslag av parfym, päron och citrusfrukt.
6,0–7,5 % • 15–30 EBU • gult–bärnstensfärgat

– brune (mörk)

Doften innehåller toner av karamell, choklad och kaffe från mörk malt. Man kan också känna inslag av russin, plommon och körsbär.
6,0–7,5 % • 15–25 EBU • bärnstensfärgat–brunt

– triple

Doften har toner av apelsin och citrusfrukt och kan också ha inslag av banan. Man kan även känna nyanser av kryddor, peppar och läder i ölets doft.
7,5–9,5 % • 20–40 EBU • gult–bärnstensfärgat