Fakta om produkterna

Specialöl

Typen specialitet innehåller öl som smakmässigt kan bedömmas vara krävande för den gemene ölkonsumenten. Även många öltyper som uppskattas högt av ölentusiaster hör hit, liksom också sällsynta öltyper det vill säga öl som är svåra att typdefiniera eller sortera efter typ. Smaken varierar från krispig, frisk och mild till fyllig, söt och stark.

Hitta specialiteter

Olika sorters specialiteter

I slutet av varje typbeskrivning finns angivna typens alkohol- och bitterämneshalt (EBU) samt färg.


Specialitet

Under denna rubrik har vi samlat öl som antingen är svåra att placera i en särskild kategori eller representerar mycket smala typer. Även när det gäller öl är det bara fantasin som sätter gränser.


Lambic

Lambic är ett spontanjäst öl, ett öl där fria jästpartiklar i luften får starta jäsprocessen. Ölet har vissa egenskaper gemensamma med finosherry eller vermouth. Spontanjäsningen gör ölet surt. En ordinär lambic är nästan helt utan kolsyra. Smakmässigt ligger lambic mellan finosherry och traditionell cider. Doften har toner av ekfat och citrusfrukt och fruktiga aromer av honung, päron och äpplen. Man kan också hitta inslag av jord, hö, stall, lammull och vanilj i doften.
5,0–6,5 % • 0–10 EBU • ljusgult–gyllengult


Fruktöl

Gruppen fruktöl består av äkta belgisk lambic av olika varianter som smaksatts med frukt eller bär – kriek (körsbär), framboise (hallon), cassis (svarta vinbär), pêche (persika). Man ska tydligt känna smaken av de bär eller den frukt som blandats i lambicölet. Doften domineras av aromer från den ingående bär- eller fruktråvaran, men kan också innehålla inslag av jord, hö, stall, ekfat, citrus, äpplen och honung.
5,0–7,0 • 0–10 EBU • bärig–fruktig


Gueuze

Gueuze är en blandning av ung och mogen lambic. Efter blandningen genomgår lambicen en andra jäsning och bildar koldioxid. Gueuze har ett mousserande skum som påminner om champagne champagne. Det är festligt och har en lång eftersmak. Doften har inslag av ekfat, citrusfrukt, jord, hö, stall, äpplen och honung.
5,0–8,0 % • 0–10 EBU • gyllengult–rosenrött


Faro

Faro är en lambic som smaksatts med rörsocker eller melass. Smaken innehåller aromer av söt karamell förutom typiska lambictoner.
3,0–6,0 % • 0–10 EBU • varierande färg


Smaksatt öl

Ett smaksatt öl är ett överjäst öl som är smaksatt med frukt, bär, örter, rök eller andra ämnen. Aromen i smaktillsatsen ska lätt kännas igen. På det viset kan man sätta extra smak på många olika öltyper, till exempel veteöl.
varierande alkoholhalt • varierande EBU • varierande färg


Saison

Saison är ett överjäst öl som är friskt, krispigt och kryddigt. Det kommer ursprungligen från Belgien och norra Frankrike. Fruktighet och kryddighet samsas i smaken. Doften innehåller toner av apelsin och citron. Ofta har den också inslag av peppar och läder.
5,0–7,0 % • 20–35 EBU • gyllengult–bärnstensfärgat


Sour ale

Sour eller sur ale är ett överjäst öl som karakteriseras av sin syrliga smak. Belgisk flanders red ale hör till denna aletyp. Sura ale tillverkas också på många småbryggerier i andra länder.
4,0–8,0 % • 10–25 EBU • bärnstensfärgat–kopparfärgat–brunt


Bière de garde

Bière de garde är ett överjäst öl som har källarlagrats. Ursprungligen avsåg det ett öl som bryggdes på de nordfranska lantgårdarna under vintern och blev färdigt till våren. Ölet buteljeras ofta i champagneliknande flaskor. Traditionellt görs det på mältat korn från Champagnedistriktet. Bière de garde har en kryddig syrlighet. Doften är maltmättad med fina fruktaromer. I doften kan man också hitta ekfat, kork, källare, rostat bröd och svaga inslag av karamell.
6,0–8,5 % • 15–30 EBU • bärnstensfärgat–kopparfärgat


Alt

Alt eller altbier är ett överjäst öl från Düsseldorf i norra Tyskland. Ölet har en fyllig maltkaraktär och svag humlebeska. Eftersmaken är torr.
4,5–5,2 % • 25–40 EBU • kopparbrunt


Kölsch

Kölsch är ett överjäst öl som ursprungligen kommer från Köln i Tyskland. Ölet är lätt, syrligt och pärlande. Det har en ren och mjuk maltsmak. Doften har toner av apelsin, persika eller körsbär.
4,4–5,2 % • 20–30 EBU • ljusgult–gyllengult


Trappist

Trappist är en ursprungsbeteckning för det öl som bryggs vid sju trappistkloster. Dessa ölproducerande trappistkloster är Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle, Achel och Westvleteren i Belgien, Koningshoeven i Holland, Abbazia delle Tre Fontane i Italien samt Stift Engelszell i Österrike. Trappist är ett överjäst öl som når full mognad på flaska. Öltypen är alkoholstark och aromatisk med en söt maltighet. Doften innehåller toner av mogen frukt, rom, peppar och andra kryddor, läder och örter. Trappistöl som bryggs på mörk malt har ofta doftinslag av choklad, sherry, madeira, plommon, lakrits, sirap, russin och banan.
5,0–9,0 % • varierande EBU-beska • gyllengult–kaffebrunt


Barley wine

Barley wine, kornvin, är ett starkt överjäst öl med ursprung i 1800-talets England. Det har en bastant maltighet och en generös fruktighet i smaken. I doften kan man hitta körsbär, plommon, sherry, kola, nötter och choklad. Dagens barley wines har också blommiga toner och inslag av citrusfrukt som kommer från humlen.
8–12 % • 30–130 EBU • bronsfärgat–kopparfärgat–mahognybrunt


Double IPA

Double IPA är en öltyp som har högre alkoholhalt och större humlebeska än en vanlig IPA, India Pale Ale. Doften är ofta blommig med en ton av citrusfrukt.
7,5–10,0 % • 50–130 EBU • bärnstensfärgat–kopparfärgat


Steinbier

Steinbier, stenöl, är ett överjäst öl av traditionell tysk typ. För att få vörten att koka sänker man ner heta stenar i den – en urgammal bryggningsmetod. Vid denna procedur fälls socker ut och stenarna blir överdragna med ett karamelliserat skikt. Det ger sötma som utvecklas ytterligare under lagringen. Steinbier har en mjuk och elegant smak med rökiga toner.
varierande alkoholhalt varierar • varierande EBU-beska • varierande färg


Steam beer

Steam beer är ett underjäst öl med rötter i Kalifornien. Det bryggs med underjäst men vid hög temperatur såsom man gör med överjästa öl. Steam beer har en maltig karaktär med tydlig humlebeska. Doften har träiga och svagt rostiga toner med inslag av pepparmint.
4,5–5,5 % • 30–45 EBU • bärnstensfärgat–kopparfärgat


Rågöl

Rågöl karakteriseras av att en större del av mäsken består av råg och resten av korn, som normalt är dominerande i öl. Smaken är söt med toner av rågbröd.
4,5–6,0 % • 10–20 EBU • kopparbrunt–brunt


Rököl

Rököl eller rauchbier är ett underjäst öl av tysk typ. Det har en kraftig röksmak som man får genom att rosta malten över öppen eld. Malten torkas med hjälp av rök från bokved. Ölet har en rökig och maltig smak. Doften har toner av rök, trä, sidfläsk och nygräddat eller rostat bröd.
4,8–6,0 % • 20–30 EBU • bärnstensfärgat–kopparfärgat–brunt


Sahti

Sahti är en speciell finsk öltyp med tusenåriga hembryggartraditioner. Den görs av mältat korn som kan blandas med mältad råg, mältat vete och mältad havre. Ingen humle används utan vörten silas genom enkvistar. Sahti är sött och fruktigt till sin grundkaraktär. Doften har entoner och inslag av söt frukt, bland annat banan.
5,0–12,0 % • 0–10 EBU • bärnstensfärgat–kopparbrunt


Berliner weisse

Berliner weisse är ett extremt friskt öl av tysk typ med rötter i Berlin. Det har en lätt, spritsig och starkt syrlig smak. Ölet dricks vanligtvis med sirap av myskmadra eller hallon som dämpar syrligheten.
2,5–4,0 % • 3–8 EBU • ljusgult


Mead

Spåren av mead eller mjöd går till Kina och cirka år 7000 f.Kr. Även vikingarna påstås ha stärkt sig med honungsöl. Mead är en alkoholhaltig dryck som framställs av honung och vatten genom jäsning. Vårt mjöd är en söt variant av mead. Alkoholstyrkan kan vara både låg och hög. Drycken kan vara allt från helt kolsyrefri till rejält bubblig.
varierande alkoholhalt • varierande EBU • varierande färg