Fakta om produkterna

Energiinnehållet i alkoholdrycker

Energiinnehållet i en alkoholdryck består av mängden alkohol och sockermängden.

I öl utgörs det av alkohol och övriga kolhydrater.

Öl, lättcider och torra vita viner innehåller generellt mindre energi än andra alkoholdrycker.

Ett gram alkohol ger 7 kcal (= 30 kJ) vid förbränning. Vid förbränning av kolhydrater går det åt 4 kcal (17 kJ) per gram.

Ju mer alkohol och socker en dryck innehåller, desto fler kilojoule.

Sockermängden i drycker i Alkos trycksaker och webbplats anges med beteckningen g/l, om varan i fråga innehåller socker.

Energiemängden finns angiven vid alla produkter på vår webbplats.

Energiinnehållet i alkoholdrycker

Grupp av drycker kcal/100ml kJ/100ml
Rödvin 70–100 300–400
Vit- och rosévin 50–170 200–700
Mousserande vin 70–100 300–400
Drinkblandningar 150–230 600–950
Vermouth 100–180 400–750
Portvin 160–170 650–700
Madeira 150–160 600–650
Sherry 100–290 400–1200
Övrigt starkvin 130–200 550–850
Brännvin 170–340 700–1400
Konjak, brandy,
armagnac
200–240 850–1000
Whisky 230–340 950–1400
Rom 200–310 850–1300
Likör 150–380 600–1600
Bitter 120–310 500–1300
Öl 30–150 100–600
Cider 40–90 150–350
Long drink 50–150 200–510