Fakta om produkterna

Hållbarhet och lagring

Vin skiljer sig från andra drycker och livsmedel såtillvida att det är relativt hållbart och att smaken ofta blir bättre med tiden. Det är inte särskilt svårt att lagra viner förutsatt att det görs på rätt sätt. Kom dock ihåg att det är långt ifrån alla viner som vinner på att lagras.

Hållbarhet

Vin

Merpart av svaga viner skall drickas unga. Dom är drickbara bara några monader, högst ett par år.

Ett rosévin skall vanligtvis drickas så länge det är ungt och fruktigt. Druvorna skall helst ha skördats året innan. Köp ett billigare mousserande vin strax innan det skall användas, för det kan sällan lagras längre än ett år.

En öppnad vinflaska kan sparas i några dagar, medan starkviner kan lagras öppnade i ett par tre veckor. Ju mer utvecklat ett vin är, desto snabbare oxideras det på grund av kontakten med luft. Likörer som är gjorda på bär, frukt, ägg eller grädde kan lagras hemma högst ett år.

Viner bör lagras i en temperatur på omkring 10-15 grader. Vinet utvecklas fortare vid högre än vid lägre temperatur. Alltför låga temperaturer hämmar vinets utveckling och gör att det kan bildas en bottensats eller ske en utfällning av vinsten i flaskan. Flaskor som är förslutna med naturkork bör förvaras liggande. Lagra vinet på en plats som är mörk, håller en jämn temperatur och gärna har en fukthalt på 55-70 procent.

 

Tanninrika viner vinner på att lagras, till exempel bordeauxviner av högre kvalitet.

Lagring

Några viner tål att sparas länge, och även vinner på att lagras.

Rödviner är generellt sett hållbarare än vita viner, med undantag för mycket söta vitviner som i vissa fall går att spara i flera årtionden. Du kan spara champagne, till skillnad från mousserande vin. r det en årgångschampagne kan du till och med låta den mognadslagras. När det gäller starkviner är portvin extra hållbart. Årgångsportviner är lagringsbara.

De vanligaste blå druvsorterna som bidrar till hållbarheten hos ett rödvin är Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Syrah, Nebbiolo, Sangiovese och Tempranillo. Motsvarande vitvinsdruvor är främst Chardonnay och Riesling.

Olika årgångar av ett vin utvecklas på olika sätt. Om du tänker lagra ett vin gör du klokt i att välja en bra årgång. Studera vinetiketten. Namnet på en bättre vingård och/eller en välrenommerad producent brukar finnas utsatt på ett vin som lämpar sig för lagring. Ett högre pris är ofta en indikator på att vinet tål att sparas länge.

Tanninrika viner vinner på att lagras, till exempel bordeauxviner av högre kvalitet. Viner med en hög syrahalt, bland annat de bästa tyska rieslingvinerna, kan vara ganska skarpa i smaken som unga. När de får ligga till sig ett tag blir de mjukare och rundare. Sockret i söta vitviner bidrar till att öka hållbarheten.

Lagringstemperatur

Starka alkoholdrycker sval rumstemperatur
Svaga likörer 10–15 grader
Starkvin 10–15 grager
Rödvin 10–15 grader
Rosévin, vitvin,
mousserande vin,
lond drink
7–10 grader
Alkoholfria drycker 7–10 grader