Fakta om produkterna

Celiaki

Celiaki är en tunntarmssjukdom, där spannmålsäggviteämnet gluten försorsakar en inflammation i tunntarmens slemhinna och skador på tarmluddet. Inte endast vete utan också råg och i någon mån även korn och havre är skaldiga för personer som lider av celiaki.

Eftersom öl bryggs på kornmalt och andra kolhydrathaltiga råvaror innehåller det äggviteämnen som är skadliga för celiakiker.

Kornmalten kan vid bryggningen ersättas av majs, ris, socker, stärkelse eller durra, vilka inte innehåller äggviteämnen som är skadliga vid celiaki.

Det är emellertid bra att veta, att en liten mängd korn ofta brukar användas utöver majsen. Också om en vara deklareras vara gjord av majs kan en celiakiker därför inte vara helt säker på att den är oskadlig.

I osäkra fall är det därför bäst att höra sig för hos producenten.

Gluten överförs inte vid destillation och finns därför inte i starka drycker som konjak, whisky, rom eller vodka.

Det gäller dock att minnas att alkoholen i och för sig kan irritera tammens slemhinnor och därför vara skadlig för personer som lider av celiaki.

Läs mer på Celiakiförbundets webbplats, www.keliakialiitto.fi