Fakta om produkterna

Mousserande vin bör hanteras varsamt

Det är egentligen ingen konst att öppna en flaska champagne eller mousserande vin bara du kan de rätta knepen.

Det finns ett kolsyretryck i flaskan, så kom ihåg att hantera den elegant och varsamt.

1. Ställ vinet på kylning i god tid innan flaskan skall öppnas. Om du lägger det i kylskåpet tar det minst ett par tre timmar innan det är tillräckligt kallt att servera. Du kan också kyla ned mousserande vin med hjälp av ishink som du fyller hälften med iskuber och till hälften med vatten. Då räcker det med cirka 20 minuter för att vinet skall få rätt serveringstemperatur.
2. Ta bort folien och stålgrimman, som sitter omkring flaskan topp och hjälper till att hålla korken på plats.
3. Ta ett fast grepp om flaskans botten med höger hand. Ta ett lika fast grepp om korken med vänster hand. Luta flaskan en aning. Tänk på att inte rikta korken mot dig själv, andra människor eller ömtåliga saker. Vrid flaskan med högra handen med bottnen mot dig själv, försiktigt och bestämt. Håll vänstra tummen för som skydd för korken. Om flaskan förslutits med plastkork glider den lättare ut flaskan. Då är det ännu viktigare att hålla emot korken så att trycket i flaskan lättar i sakta mat.
4. Ha en servett eller handduk i beredskap ifall vinet trots alla försiktighetsåtgärder skummar över. Ha glassen till hands så att du genast kan fylla dem.

Det finns ett tryck i flaskan

En flaska mousserande vin har ett tryck på upp till 6 bar. Jämför med ett bildäck som innehåller cirka 2 bar.

Skydda flaskan under transport

Lägg flaskan i en egen plastkasse innan den skall transporteras. Undvik att placera den på ett varmt ställe.

Det kan bli upp till 70 grader varmt i en bil om sommaren. Flaskan kan explodera av trycket.

Förvara flaskan mörkt och svalt

En flaska mousserande vin skall inte stå i en bokhylla eller ligga i ett vinställ. Då utsätts den för värme och solljus.

Om du transporterar mousserande vin i en egen kasse och förvarar den på en sluten plats, undviks större skador om flaskan skulle gå sönder.

Öppna flaskan kall

Öppna inte flaskan genast efter transporten och öppna den aldrig varm. Trycket gör att både korken och innehållet flyger ur.

När du öppnar flaskan skall du inte rikta korken mot dig själv eller andra människor. Om flaskan är försluten med plastkork går den lätt att öppna. Då gäller det att hålla emot.

Kyl flaskan väl

Servera mousserande vin vid en temperatur av 5–8 grader. Du kyler flaskan snabbast – på cirka 20 minuter – i en blandning av vatten och is. I kylskåp tar det ett par tre timmar.

Man brukar hälla cirka en dl mousserande vin i ett glas. Börja med att hälla upp en liten skvätt i glasen. Vänta tills skummet lagt sig och fyll sedan på mera.

En flaska på 0,75 liter räcker till sex–åtta glas.