Fakta om produkterna

Serveringstemperatur

Rätt serveringstemperatur är viktigt för att du skall kunna njuta fullt ut av vinet.

Låt ett svalt vin långsamt komma upp i lagom serveringstemperatur.

Lägg helst inte vitt vin i frysen. Använd inga starka värmekällor eller hett vatten för att värma ett rödvin som är för kallt.

Det är bättre att servera vinet för kallt än för varmt. Kupa händerna runt glaset ett par minuter, det brukar räcka.

Å andra sidan kan det vara bra att minnas att ett vin förlorar i doft och smak om det serveras alltför kallt.

Serveringstemperatur

Rödviner

   
normalt något
avkylda
16–18 °C
unga och lätta   14–16 °C
     

Rosé- och
vitviner

   
torra/
rätt torra
avkylda 10–12 °C
söta/
rätt söta
mycket
avkylda
8–10 °C
     

Mousserande
viner

nerkylda 6–8 °C
     

Starkviner

något
avkylda
14–16 °C
som aperitif avkylda 10–12 °C
     

Likörer

i allmänhet
avkylda
 
     

Avecsdrycker

rumstemperatur  
     

Snaps

nerkyld  
     

Öl

   
Trappist- och
klosteröl
något avkylda 14–16 °C
Ale, mörk lager,
julöl, bock,
porter och stout
avkylda 10–14 °C
Ljus lager,
lättöl, veteöl,
kryddat öl
och fruktöl
väl avkylda 7–10 °C
     

Alkoholfria

väl avkylda/
nerkylda
8–10 °C