Fakta om produkterna

Tillsatser

Teknologiska tillsatser är ämnen som tillsätts livsmedel vid tillverkningen för att öka hållbarheten eller påverka dess smak, lukt, färg, konsistens eller annan liknande egenskap.

Mer information om tillsatser i alkoholdrycker finns i broschyren Tillsatsämnen och främmande ämnen i alkohol som Alko gett ut.

Du kan beställa broschyren genom vår kundtjänst. Dessutom finns broschyren i pdf format här.

Svaveldioxid finns i alla viner samt vissa andra alkoholhaltiga drycker.

Svaveldioxid

Svaveldioxid används för att förhindra oxidation samt tillväxt av vildjäst och mjölksyrebakterier i ett vin. Det gör att färgen håller bättre och förhindrar att det bildas en obehaglig arom.

När man talar om svavelföreningar i en alkoholdryck menar man vanligtvis svaveldioxid, även om det i praktiken är sulfit som brukar tillsättas.

Svaveldioxid finns i alla viner samt vissa andra alkoholhaltiga drycker. Starka destillerade drycker innehåller ingen svavel. Astmatiker och personer som lider av allergisk snuva reagerar på svavelföreningar.

EU har utfärdat ett direktiv om ämnen som kan framkalla överkänslighet och uppgifter om detta som bör finnas på livsmedelsförpackningar.

Enligt direktivet skall livsmedel där halten svaveldioxid överstiger 10 milligram per liter vara försedd med märkningen ”Innehåller svaveldioxid” eller ”Innehåller sulfiter”. Denna obligatoriska märkning skall finnas på finska och svenska.

Läs mer om överkänslighet för svaveldioxid.