Fakta om drycker

Whisky

Whisky är fatlagrad sprit som tillverkas av malt, majs eller fullkornsspannmål genom destillering.

Servering

Serveras som digestif efter en måltid eller med en skvätt vatten eller is.

Skotsk blended whisky

Den vanligaste typen av whisky. En blandning av olika sorters maltwhisky. Blended whisky är lätt och fruktig med mer eller mindre fatkaraktär.

Skotsk maltwhisky

Görs på mältat korn. Single malt-whisky är en blandning av destillat från ett enda destilleri. Maltwhisky har en kraftig smak med inslag av rökighet.

Irländsk whiskey

Skalan är bred, från lätt och mångfasetterad till mycket fyllig med mjuka honungstoner.

Amerikansk whiskey

Kallas bourbon när huvudingrediensen är majs. Majsen ger whiskeyn en mjukare smak. Bourbon, som lagras på ekfat, har dessutom vaniljkaraktär.

Kanadensisk whisky

Destilleras främst från majs, men också från råg och andra sädesslag. Whiskyn är lätt och mjuk i smaken.

Övrig whisky

Andra typer av whisky och whisky från övriga länder, bland annat Japan, Sverige och Finland.

Dofter och smaker

Maltig

Rostad malt ger söta nyanser av rostat korn

Sädig

Lätt rostad malt skapar mogna aromer av korn

Vaniljig

Rostade ekfat avger toner av vanilj

Rökig

Röktonerna härrör från att malten röks över eld och whiskyn lagras på fat

Torvig

Malten torkas med torvrök som bidrar till jordnära aromer

Tjärig

Tjärkaraktär uppkommer vid maltrökningen och lagringen på fat

Whisky