Fakta om produkterna

Blå druvor

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon är måhända världens kändaste blå druvsort. Druvan producerar djupröda, aromrika viner, som vanligtvis blir bättre ju äldre vinet är.

Vinet har smak av bl.a. svarta vinbär, cederträd och bläck.

Merlot

Merlot är en sammetslen rödvinsdruva, som under den senaste tiden har upplevt en stark expansion världen över.

Vinerna är fylligare, sötare och elegantare än Cabernet Sauvignon-vinerna.

Syrah

Syrah (Shiraz) är till sitt ursprung en gammal druva, vars produkter man njöt av redan vid ”romerska gästabud”.

För att klara sig och vara produktiv kräver denna druvsort ett varmt klimat och en karg jordmån, där den producerar långlivade, djupröda, starka och kryddiga rödviner.

Sangiovese

Sangiovese är en viktig ingrediens i rödviner i framför allt Toscana i mellersta Italien. Druvan producerar varierande viner med allt från lätta roséviner till starka supertoscanska rödviner.

När de är som bäst är vinerna fylliga, aromrika och långlivade.

Malbec

Malbecdruvans storlek och skalets tjocklek varierar enligt växtplats.

I varma klimat, t.ex. i Argentina, producerar druvan starkare och aromrikare viner än på de traditionella odlingsområdena i Frankrike.

Carmenère

Carmenère odlas nästan uteslutande i Chile, dit druvan anlände från Europa i mitten av 1800-talet. Druvsorten blandades i årtionden med Merlot-druvan.

Vinerna är lätta att ta till sig, djupröda, mjukt tanninrika och har aromer av bär.

Pinot Noir

Pinot Noir är en klassisk burgundisk druva, som producerar världens mest uppskattade viner. Karaktäristiskt för Pinot Noir-vinerna är en relativt ljus färg, riklig syrlighet samt aromer av frukt och bär.

De bästa vinerna är starka och långlivade.

Grenache Noir

Grenache Noir är en av de vanligaste blå druvsorterna i världen. Druvan används ofta i kombination med tanninrika druvsorter, varpå resultatet är viner med stark arom.

Typiska aromer är kola, plommon, russin, peppar och fruktsylt.

Tempranillo

Tempranillo hästammar från vinområdet Rioja i norra Spanien. Därifrån har druvan spritt sig till andra vingårdar i bl.a. norra och centrala Spanien, södra Frankrike, Portugal och Argentina.

Vinerna är fylliga, saftiga, aromrika och kryddiga.

Pinotage

Pinotage är en sydafrikansk korsning mellan Cinsault- och Pinot Noir-druvorna. Under den senaste tiden har man börjat odla druvsorten också i bl.a. Kalifornien, Argentina och Australien.

Typiska aromer: kåda, tjära, rostad frukt, peppar.

Zinfandel

Zinfandel har blivit känd som en kalifornisk druvsort, trots att den förmodligen ursprungligen härstammar från Kroatien eller södra Italien.

Druvan ger mycket varierande viner från lätta vit- och roséviner till mörka, fylliga rödviner.