Fakta om produkterna

Gröna druvor

Chardonnay

Chardonnay, som ursprungligen härstammar från Bourgogne, är en gammal druvsort som har spridit sig runt om i världen. Den är en av de få druvsorterna som tål lagring och lämpar sig för eklagring.

Chardonnay är också den mest uppskattade gröna druvan vid produktionen av mousserande viner.

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc är en av världens mest kända vita druvsorter.

Viner som framställs av druvan är i allmänhet torra och syrliga och har vanligtvis en klart dominerande arom, oftast svart vinbär.

Pinot Blanc

Pinot Blanc är som en blyg kusin till Chardonnay. Vitviner som framställs av druvan är lätta och fräscht fruktiga.

Druvan odlas i bl.a. Alsace i Frankrike samt i nordöstra Italien, där den går under namnet Pinot Bianco.

Gewürztraminer

Gewürz betyder krydda på tyska. Vinet doftar exotiskt kryddigt, nästan parfymlikt.

Slutdelen av namnet, traminer, kommer från byn Tramin i Italien. Mest utbredd är druvan dock i Alsace i Frankrike.

Riesling

Av Riesling produceras syrliga och aromrika vitviner. Högklassiga rieslingviner innehåller en kombination av fruktighet, sötma och syrlighet som ingen annan druva åstadkommer.

Vinernas alkoholhalt varierar, liksom graden av sötma.

Pinot Gris

Pinot Gris-druvan känner man igen på dess ljusröda skal, som ofta ger vinet en spännande guldgul färg.

Till sin karaktär är vinerna alkoholhaltiga och kryddigt fylliga med ringa syrlighet, speciellt vinerna från Alsace i Frankrike.

Viognier

Den förr så gott som okända druvan Viognier har under drygt tio år blivit en av världens mest efterfrågade druvor.

Druvan producerar vanligtvis torra, djupgula, alhokolrika viner med ringa syrlighet och stark arom.

Grenache Blanc

Grenache Blanc är Grenachedruvans ljusa variant, som i Spanien går under namnet Garnacha Blanca.

Druvsorten producerar viner som är mjuka och alkoholrika och som innehåller extrakt och lätt oxideras.